Dragilor, legislatia muncii si managementul resurselor umane reprezinta doua subiecte esentiale despre care ar trebui sa discutam mai des. Nu de alta, dar ne lovim in viata de situatii care ne dau de furca si sunt legate direct sau indirect de legislatia muncii. Asa ca ar fi bine sa stim cu ce se mananca 🙂 Macar in mare, in principiu.
Astazi stabilim un lucru deosebit de important in legislatia muncii. Jonglam cu atentie cu aceste 3 concepte:
– clauza de mobilitate
– delegare
– detasare
Clauza de mobilitate presupune ca angajatul, in activitatea sa profesionala, se deplaseaza pentru a-si realiza munca.
Detasarea presupune schimbarea temporara a locului de munca de la angajatorul initial la un alt angajator, din dispozitia angajatorului initial, pentru executarea unor lucrari. Spre exemplu, esti detasat la un alt angajator cu care angajatorul tau initial este in raporturi de colaborare.
Delegarea presupune exercitarea temporara de catre salariat a activitatilor sale profesionala in afara locului de munca. Spre exemplu, te trimite seful sa iti realizezi sarcinile la un alt punct de lucru.
Asadar vedem si noi ca exista diferente mari intre delegare, detasare si clauza de mobilitate.
Sunt lucruri diferite si sunt concepte cu care un specialist in legislatia muncii si managementul resurselor umane trebuie sa fie sa lucreze 🙂
Noi, ceilalti, trebuie sa le cunoastem si sa facem distinctie intre ele. Pentru noi, pentru cei dragi care nu citesc Codul muncii.
Va salut cu drag!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist