Suntem pasionati de legislatia muncii si de managementul resurselor umane. Unii dintre noi sunt specialisti in legislatia muncii iar altii sunt chiar experti in acest domeniu.
Eu sunt specializata in acest domeniu si inca nu m-a lovit gandul sa ma inscriu la un curs de expert in legislatia muncii. Desi poate ca nu ar fi asa imposibil…
Revenind la oile noastre, haideti sa lamurim un aspect pe care cu totii trebuie sa il cunoastem, chit ca suntem specialisti in legislatia muncii sau angajatori sau angajati 🙂
Codul Muncii spune ca intre categoriile de concedii de care pot beneficia salariatii exista si concediul pentru formare profesionala 🙂
Mai, mai 🙂 Pai si cine ar putea sa beneficieze de o asa frumusete de concediu? Si cat dureaza maxim? Si este el platit?
Iata aproape tot ce trebuie sa stiti despre concediul de formare profesionala:
1. Codul muncii spune ca salariatii au dreptul sa beneficieze de concediu de formare profesionala.
2. Concediul pentru formare profesionala se acorda la cerere!
3. Concediul pentru formare profesionala poate fi cu plata sau fara plata 🙂
4. Cererea de acordare a concediului pentru formare profesionala poate sa fie respinsa de catre angajator doar in situatia in care absenta angajatului de la lucru ar aduce prejudicii grave in desfasurarea activitatii.
5. Salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
Evident, asa cum era de asteptat, durata concediului de formare profesionala nu se poate deduce din durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul.
Iata aproape tot ce trebuie sa stim despre concediul pentru formare profesionala, cateva informatii esentiale de care ne putem lega atunci cand dorim sa stim daca putem acorda/ primi zile libere platite/neplatite pentru formare profesionala.
Desigur ca atunci cand formarea profesionala a salariatului va aduce avantaje si companiei in care este angajat, normal ar fi ca cererea lui de concediu pentru formare profesionala sa fie aprobata fara nicio ezitare si perioada de concediu sa fie platita.
Nu mai spunem ca angajatorul ar trebui sa si plateasca formarea profesionala 🙂 Ideea era de la sine inteleasa.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist