Legislatia muncii si securitatea muncii reprezinta doua dintre cele mai importante si interesante subiecte pe care trebuie sa le cunoastem in vederea respectarii drepturilor si obligatiilor ca angajatori si ca angajati.
Astazi tratam un subiect important de securitatea muncii, si anume situatia in care aflam ca un salariat primeste diagnosticul APT CONDITIONAT in urma efectuarii unui control medical periodic.
Ce trebuie sa stim de la bun inceput este ca medicul de medicina muncii are obligatia de a efectua controale specifice pentru riscurile la care se expune salariatul la locul de munca. Asa ca se pot efectua controale de glicemie, EKG, masurarea tensiunii, controale ORL si nu numai.
In urma controlului medical periodic, medicul de medicina muncii poate constata faptul ca salariatul nostru are anumite afectiuni sau suspiciuni de afectiuni. In anumite cazuri, medicul de medicina muncii ne poate da diagnosticul APT CONDITIONAT iar in rubrica aferenta va nota recomandari si interdictii.
Salariatul apt conditionat are voie sa presteze activitate doar tinand cont de recomandarile medicului de medicina muncii.
Asta inseamna APT CONDITIONAT. Inseamna ca este apt dar cu anumite conditii. Daca se respecta aceste conditii inseamna ca salariatul poate continua sa presteze activitate profesionala pentru angajator.
Ce altceva trebuie sa mai stim in astfel de situatii?
– Salariatul va urma recomandarile medicului de medicina muncii si va merge la controalele medicale aferente.
– In urma controalelor medicale de specialitate, salariatul va primi tratament, dieta, recomandari samd.
– Salariatul va prezenta angajatorului scrisori medicale din care sa reiasa ca a urmat recomandarile medicului de medicina muncii.
– Medicului de medicina muncii va primi la control medical de reevaluare salariatul cu pricina.
– In urma controlului de reevaluare, medicul de medicina muncii poate dispune alt diagnostic sau il poate pastra pe cel de APT CONDITIONAT.
– Angajatorul este obligat sa asigure conditii conforme cu ce dispune medicului de medicina muncii pentru a nu expune salariatul la situatii care pot duce la imbolnaviri profesionale si accidente de munca.
Deci, dragilor, nu concediem salariatii care au primit rezultatul apt conditionat pe fisa de aptitudine. Ii includem in procesul tehnologic dar tinem cont de ce spune medicul de medicina muncii. El isi asuma raspunderea pentru recomandarile si interdictiile pe care le dispune. Daca nu ar mai putea fi inclusi, medicul ar fi dat diagnosticul INAPT. Zic si eu…
Exemple: Salariatul este apt conditionat si nu are voie sa lucreze la inaltime. Este clar ca putem sa lucram in continuare cu salariatul dar nu ii dam voie sa presteze activitate la inaltime. Deci nu ii permitem sa urce pe schele, scari, la inaltime si nici la adancime! Adancimea este tot lucru la inaltime, atentie mare.
Pana la noi dispozitii din partea medicului de medicina muncii vom lucra conform cu recomandarile sale. Si nu lasam angajatul de capul lui. Stam cu gura pe el sa aduca scrisori medicale, sa urmeze tratamentul recomandat, sa isi ingrijeasca sanatatea pentru ca doar sanatosi putem face treaba buna pe termen lung.
Nu stiu cat de apropiati sunteti voi de salariatii vostri dar lucratorii SSM trebuie sa stie ca o relatie buna cu angajatii presupune si supravegherea sanatatii lor, aspect in care sunt si ei implicati alaturi de medicii de medicina muncii.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist