Legislatia muncii simplificata inseamna ca luam particele mici din legislatie si le explicam pe’ndelete. Le luam si le disecam cu atentie si multa rabdare. Si unde nu ne pricepem putem chiar sa cerem sfatul expertilor din domeniu. Unii ne ajuta gratuit. Sa fii sanatoasa, Gabi! Fara tine nu aveam lucrurile asa clar asezate.
Astazi incercam sa intelegem ce este si ce nu este necorespunderea profesionala, unul dintre motivele pentru care angajatorul poate sa dispuna concedierea.
In cuvinte simple, angajatorul poate spune asa: „Te concediez pe motiv de necorespundere profesionala. Iti dau preaviz de minim 20 de zile lucratoare, caci asa spune legea. Nu iti faci treaba in mod corespunzator.”
Cheia este sa intelegem ce inseamna „corespunzator”. Si apoi o sa intelegem si cat de corecta a fost concedierea pe motiv de necorespundere profesionala.
Pai, corespunzator inseamna corect, asa cum spun normele. Daca esti redactor, corespunzator inseamna sa scrii corect, sa oferi calitate, sa oferi cantitate, sa oferi claritate samd.
Daca esti sudor, corespunzator inseamna sa sudezi ca la carte, sa iasa sudura mine, sa treaca de evaluare cu brio, sa tina sudura cat timp trebuie sa tina. Ati prins ideea.
Concedierea pentru necorespundere profesionala trebuie sa aiba la baza criterii obiective. Acestea au fost prezentate salariatului inca de dinainte de incheierea contractului individual de munca. Deci i s-a spus ce se asteapta de la el. Si sunt asteptari realiste, normale, fezabile, nu demne de vreun supraom.
Acesta nu este un caz de necorespundere profesionala: „Ieri la prezentare nu ne-ai convins de fezabilitatea proiectului pe care l-ai propus. Nu corespunzi profesional.”
Nici acesta nu este un caz de necorespundere profesionala: „Ai scris un articol foarte lung si plictisitor. E clar ca nu esti ce ne trebuie noua. Te concediem pentru necorespundere profesionala.”
Nici acesta nu este un caz de necorespundere profesionala: „Nu ai reusit sa atingi targetul de saptamana aceasta. Nu corespunzi profesional.”
Asa cum era normal, inainte de angajare ar trebui sa existe un test, o proba, un soi de ocazie prin care noi ca angajatori sa stim ca angajam persoana potrivita. Ca doar nu o sa angajam un om ca mai apoi sa ii spunem ca nu se potriveste dpdv profesional. Damn!
De asemenea, necorespunderea profesionala nu poate fi stabilita printr-o singura ocazie. Exemplu: L-am prins pe redactor ca a mancat 2 virgule intr-un text. Nu spun ca nu ar trebui sa stie unde stau virgulele intr-un text. Dar important este sa intelegem ca necorespunderea profesionala nu este o jucarie pe care o scoatem din buzunar cand vrem noi. Este o treaba serioasa, treaba pe care daca nu stii sa o folosesti corect si legal vei ajunge la un proces din care nu te mai spala nicio apa.
Necorespunderea profesionala se dovedeste cu evaluari profesionale, cu dovezi, cu respectarea regulilor din ROI sau din CCM, cu privire la evaluarea profesionala a salariatilor. Nu merge sa prindem un salariat pe picior gresit ca sa il dam afara. Sa fim seriosi! Legislatia muncii este o treaba serioasa, nu e o joaca de copii.
Apropo, sa nu uitam ca la necorespunderea profesionala, daca ne decidem sa concediem cu acest temei legal, se propun locuri vacante din companie, locuri compatibile cu pregatirea profesionala a celui in cauza. Daca nu se ajunge la un acord, se acorda preavizul legal.
Preavizul nu se ofera din generozitate ci pentru ca cineva a adus in companie persoana respectiva si e normal sa i se dea ragaz sa isi gaseasca un loc de munca. Vina se imparte la doi. El a crezut ca se va potrivi si nici noi nu am stiut mai bine de atat.
Sa aveti un weekend minunat si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist