Revin cu legislatia muncii simplificata si explicata pe intelesul tuturor. V-am promis ca scriu zilnic si incerc sa ma tin de promisiune. Ideea e ca trebuie sa scriu cand ajung acasa, de la munca. Si cand termin de facut ordine, ma joc putin cu copiii, fac cina, mancam, bag copiii in pat si abia atunci scriu 🙂 Cu drag si spor, pe o tastatura care nu face zgomot ca sa nu se prinda copiii ca m-am furisat din pat sa vin la bucatarie.
Sa revenim la oile noastre 🙂 Perioada de proba nu reprezinta o angajare cu jumatate de gura. Sunt hartii semnate, este un contract individual de munca in care sunt trecute toate datele obligatorii prin lege si undeva in interiorul documentului scrie si faptul ca exista o perioada de proba.
Da, pe perioada de proba putem inceta raporturile de munca printr-o simpla notificare si fara preaviz, din initiativa oricui, fie ca este angajatorul care ne notifica pe noi, fie ca suntem noi angajatii care il notificam pe el.
Dar mare atentie la faptul ca legislatia muncii prevede urmatorul aspect:
“Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile și are toate obligațiile prevăzute în legislația muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum și în contractul individual de muncă.”
Asa ca daca ai de gand sa dai tichete cadou pentru cine stie ce ocazie speciala, dai pentru toti angajatii! Nu faci discriminare intre angajati, fie ei pe durata determinata, durata nedeterminata, cu perioada de proba samd.
Perioada de proba nu inseamna ca putem sa vitregim oamenii de drepturile care li se cuvin prin lege. Nu inseamna nimic in minus pentru oamenii care sunt angajati in perioada de proba. Singura chestie este ca putem sa ne notificam RECIPROC asupra faptului ca nu mai dorim sa colaboram. Si din acel moment nu facem decat sa ne dam mana si sa mergem mai departe caci legislatia muncii spune ca nu este obligatorie perioada de previz.
Sa fim sanatosi, sa auzim numai de bine si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist