Legislatia muncii nu este simpla dar poate fi simplificata. Primul pas in a intelege legislatia muncii este sa citesti codul muncii si sa il ai si in format explicat, comentat de un expert din domeniu.
Astazi discutam despre un aspect foarte important si pe care multi nu il stapanim ca lumea. Cum se realizeaza reducerea activitatii de la 5 la 4 zile pe saptamana?
Codul muncii spune ca „In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.”
1. Cu alte cuvinte, reducem programul de lucru daca trebuie.
2. O facem temporar, pana la remedierea situatiei care a cauzat aceasta decizie.
3. Si luam decizia doar dupa ce ne consultam cu sindicatul sau cu reprezentantii salariatilor.
Evident, salariul se diminueaza tinand cont de faptul ca in a cincea zi din saptamana de lucru nu se presteaza activitate. Asta este si ideea, sa scoatem angajatii din activitate o singura zi pe saptamana, sa reducem cheltuielile cu salariile si sa reusim sa nu ne ducem de tot la fund. Caci dificultatile financiare se pot elimina cu rabdare si perseverenta, cu decizii bune luate la timp!
Daca ma intrebati pe mine, este una dintre cele mai bune masuri pe care angajatorii le pot lua atunci cand se afla in dificultate. Este o unealta pe care legislatia muncii ne-o pune la dispozitie si este bine sa ne folosim de ea ca sa ne salvam afacerile.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist