V-am mai spus in articolele mele faptul ca daca intr-o companie secretara repara si prize, daca economistul schimba si becuri si daca soferul scrie si planuri de marketing, avem o problema 🙂 Adica 3 probleme daca e s-o luam matematic.
Long story short, fiecare functie vine la pachet cu un cod COR. Fiecare contract individual de munca contine aceste cod COR, pe baza caruia facem incadrarea. In cuvinte simple, daca vrem sa angajam un sofer, folosim codul COR aferent. Automat de aici vine si o anumita fisa de post, cu anumite atributii.
Buun. E clar pana aici. De aici incolo devine si mai clar. Va explic.
Sa ne imaginam faptul ca angajatul nostru, sofer de altfel, este nevoit sa repare instalatia electrica. Stiti voi, in pauza in care nu conduce… :)) Ei bine, reparatiile la instalatia electrica se efectueaza doar de personal autorizat, asa cum bine stim. El poate sa fie autorizat ANRE, pe langa faptul ca este sofer. Este strict problema lui ce face acasa la el. Poate sa faca ce reparatii vrea el la ce instalatii electrice doreste. Ideea este ca daca noi nu l-am incadrat in compania noastra pe postul de electrician, nu are voie sa lucreze la prize.
Ca sa concluzionam, este bine ca lucrurile sa mearga struna (legal), ca sa nu avem niciodata parte de surprize neplacute. Lasati soferii sa fie soferi, secretarele sa fie secretare, managerii sa fie manageri si tot asa. Fiecare functie are o fisa de post pe care nu o putem adapta dupa propriile noastre necesitati.
Asta inseamna ca nu are rost sa includem sarcini de reparatii prize in fisa de post a unei secretare. Tot nu devine treaba legala daca este cuprinsa intr-un act semnat de ambele parti 🙂
De ce? Pentru ca fisa de post urmeaza un standard ocupational. Asta e treaba putin mai complicata dar nu imposibila. Ideea de baza este ca fiecare functie are un standard al ei, in care sunt inglobate sarcinile si responsabilitatile normale, specifice 🙂 Adica cele care nu ne fac salariatii sa se uimeasca si sa zica: „Serioooos, sunteti siguri ca vreti sa fac eu asta???”
Sa fim sanatosi, sa auzim de bine si sa avem parte de succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist