Revin cu articole de legislatia muncii explicata si simplificata. Va promiteam eu ca voi reveni in forta fiindca legislatia muncii este deosebit de importanta si cineva trebuie sa o explice pe intelesul tuturor. Noi nu suntem experti in legislatia muncii asa ca luam codul muncii in brate, il citim de mai multe ori, intrebam in stanga si in dreapta si vedem cum ne descurcam 🙂
Astazi tratam un subiect important de legislatia muncii: Munca suplimentara si angajatii part time. Mai exact, cate ore suplimentare credeti voi ca au voie salariatii part time sa efectueze?
Ei bine, zero ore, spune codul muncii. Salariatii part time nu vor efectua ore suplimentare fiindca altfel se considera ca un contract part time nu isi mai are rostul.
Desigur, noi citim Codul muncii si mai departe si vedem ca un salariat nu poate fi obligat sa efectueze ore suplimentare decat daca intram in caz de forta majora, pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii de accidente sau pentru inlaturarea consecintelor unui accident.
Ei bine, aici intervin eu si va intreb pe voi, poate stiti mai bine. Daca avem un astfel de salariat part time si vrem sa ii solicitam sa efectueze ore sulimentare in caz de forta majora, dupa un accident sau ca sa prevenim un accident, ce facem? Ii solicitam sa efectueze ore suplimentare?
Nu sunt expert in legislatia muncii asa ca eu nu ma pot pronunta clar si raspicat… Dar cu modestie maxima, eu as inclina sa cred ca doar in astfel de cazuri clare, si cu dovezi ca suntem in caz de forta majora, salariatul part time ar putea sa efectueze ore suplimentare. Automat dovedim ca el era cel care putea prin activitatea sa sa previna un accident sau sa inlature consecintele unui accident si ca nu aveam alti salariati full-time pe care sa ii solicitam la ore suplimentare.
Sper ca e clara treaba si se intelege bine contextul in care eu as inclina sa cred ca un salariat part time ar putea sa efectueze ore suplimentare. Evident, peste tot in legislatia muncii este prioritata buna credinta. Buna credinta este de baza in orice facem, in legislatia muncii si in viata de zi cu zi.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist