Legislatia muncii este ca o calatorie la care trebuie sa fii sigur ca vrei sa te inhami. Trebuie sa pleci pregatit, ca sa fii sigur ca ajungi la destinatie in timp util. Si bine ar fi sa ai alaturi de tine oameni pe care te poti baza, care te pot ajuta sa faci dintr-o calatorie complexa, una placuta in acelasi timp.
Dar noi suntem pregatiti pentru ca avem Codul muncii alaturi, unii dintre noi il au si in forma comentata. Si mai avem si legile conexe de care ne servim. Si unii dintre noi am au si marea pasiunea de a citi spete de dreptul muncii. Dar daca aveti si specialisti in legislatia muncii la care sa mai apelati din cand in cand, atunci chiar sunteti pe drumul cel mai bun.
Va spuneam ca imi plac mult spetele de dreptul muncii pentru ca acestea sunt cazuri solutionate in instanta care ne arata noua moduri clare si concrete in care sa vedem legislatia muncii aplicata.
Astazi ne uitam putin catre un subiect de legislatia muncii care mie imi place tare mult: concedierea pentru necorespundere profesionala. Mare atentie la acest subiect, la acest capitol extrem de complex.
Concedierea pentru necorespundere profesionala devine nula in cazul in care salariatul nu a fost evaluat dpdv profesional, conform procedurilor standard.
Stim cu totii faptul ca evaluarea performantelor se realizeaza dupa anumite reguli standard si procedura de evaluare profesionala se va stabili in cadrul Regulamentului intern. Procedura trebuie respectata si dupa ce am trecut prin aceste demersuri, putem sau nu sa discutam despre o eventuala concediere pentru necorespundere profesionala.
Adica nu poti sa constati faptul ca un angajat este necorespunzator dpdv profesional doar fiindca a avut o zi proasta, fiindca are reduceri in vanzari, fiindca si-a pierdut un client important samd. Respectam procedurile impuse de legislatia muncii.
Atat astazi despre necorespundere profesionala dar promit sa mai revin cu alte articole. Stiu ca sunt de interes!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist