Legislatia muncii simplificata de mine, in cuvinte simple si pe intelesul tuturor. Sper mult sa va ajute aceste postari scurte si cu explicatii cat mai concentrate.
Astazi discutam despre consumul de alcool, ca tot au trecut sarbatorile si ni se pare greu sa mancam la amiaza fara sa ciocnim si un pahar mic de visinata :)) Mi-am amintit despre o speta de acum 2 ani. Cativa angajati s-au cinstit in incinta angajatorului dar la final de program, ca niste oameni de buna credinta. Au fost sanctionati cu avertisment scris. Nu aveau voie nici macar sa aduca bautura in companie, daramite sa o consume, indiferent de momentul consumului.
Treaba este simpla cand vine vorba despre alcool:
- Daca esti la locul de munca, in incinta angajatorului, alcoolul NU se consuma nici in timpul programului si nici in afara programului de lucru. Va explic imediat de ce.
- Daca esti acasa si daca nu ai semnat acord de a ramane la dispozitia angajatorului pe perioada in care esti „de garda”, atunci poti consuma linistit alcool 🙂 Cu bun simt si masura fiindca alcoolul are mai multe calorii decat ne asteptam :))
De ce nu putem bea linistiti un paharel de visinata la locul de munca dupa terminarea programului de lucru?
Pai, in primul rand, legea spune ca exista pontaj, o forma prin care se tine cont de ora sosirii si ora plecarii salariatului in si din unitate. Or daca vrem sa o lungim la un pahar de vorba, ar trebui ori sa fentam pontajul, ori sa fim corecti si sa ne pontam cu 2-3 ore suplimentare. Dar fiindca nimeni nu se va trece cu ore suplimentare pentru spritz, daca vine ITM-ul in control si ne prinde, vor spune ca muncim la negru din moment ce suntem peste program in unitate. Nu stiu cat de mult se inrautateste situatia tinand cont ca o parte dintre angajati sunt si trotilati 🙂
Concluzia este simpla, dragii mei. Bem cand suntem in afara unitatii angajatorului, in afara programului de lucru, in afara perioadei de garda. Si nu beti mai mult decat trebuie. Fiindca nu ar fi rau sa ne fie bine 🙂
Va imbratisez cu drag!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist