Da, in perioada de preaviz se pot efectua zilele de concediu de odihna. Dar, asa cum bine stim si ne-am obisnuit, respectam legea in toate formele ei. Iar legea spune ca zilele de CO se efectueaza conform unei planificari. In fine, long story short, angajatorul trebuie sa ne aprobe cererea de efectuare a zilelor de CO.
Concret, pasii sunt urmatorii:
- Incepe perioada de preaviz si realizezi ca vrei sa iti consumi zilele de CO. Cine nu ar vrea?
- Depui cerere de efectuare a zilelor de CO. Evident ca te trec toate transpiratiile pana vine ok-ul.
- Daca cererea se aproba atunci pleci in concediu de odihna. Deja ti se insenineaza ziua 🙂
- Te intorci din CO si iti termini zilele de preaviz, daca mai sunt.
Daca angajatorul decide ca nu iti poate aproba cererea de CO, poate sa nu o aprobe. Inseamna ca are nevoie de tine la locul de munca, caz in care iti va compensa zilele de CO la incetarea contractului de munca. Asta inseamna ca la final, cand vei primi salariul pentru zilele muncite, vei primi si banii pentru zilele de CO la care aveai dreptul.
Dragii mei, angajatorii nu va tin la locul de munca in mod fortat doar ca sa se distreze. Cel putin asa vreau sa cred, ca avem de-a face cu angajatori si manageri intelepti. Daca nu va pot lasa in CO inseamna ca au nevoie sa prestati activitate pentru ei. Poate ca v-ati dat demisia si au nevoie sa predati situatia catre alt coleg. Poate ca au nevoie sa puneti in ordine proiectele la care ati lucrat in ultima perioada de timp. Si lista de posibilitati poate sa continue mult si bine. Nu luam nimic personal fiindca viata e scurta si trebuie sa o traim bine si mai ales frumos 🙂
Sa fim sanatosi, sa gandim limpede si sa avem parte de succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist