Nu îmi spuneți că odraslele voastre nu au pus deja întrebarea aceasta: De când pot începe să fac bani?
Fiica mea are 10 ani și deja mi-a pus aceasta întrebare care a produs multa discuție în casa. Ne-am ridicat o sprânceana, am făcut ochii mari și am întrebat-o ce îi lipsește? Evident, na! Ca orice părinte, ne-am întrebat ce îi trebuie și vrea să își cumpere? Că în frigider chiar nu bate vântul și nici cămară nu e prea liberă.
Ideea de a face bani pe cont propriu are un farmec aparte și adevărul este că nu toți copiii îl descoperă. Eu îl recunosc la fiica mea fiindcă l-am avut și eu Este magia ideii de a face bani, de a-I gestiona, de a fi independența și sigura pe mine.
Bun! I-am dat și explicația cu privire la vârstă legala pentru a face bani:
Codul muncii spune următorul lucru: “Persoana fizică dobândește capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani.”
Dar Codul muncii mai spune și că: “Persoana fizică poate încheia un contract de muncă în calitate de salariat și la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.”
Atenție și că legislația muncii spune clar că: “Încadrarea în muncă a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisă.”
Deci, pe scurt, peste 15 ani cu acordul părinților și doar pentru anumite categorii de munci simple și lipsite de efort major. Și peste 16 ani se poate fară acordul părinților dar tot despre munci simple discutăm.
Evident, așa cum era de așteptat, sub 18 ani nu vom vedea sudori, muncitori necalificați, lăcătuși mecanici, instalatori sau mai știu eu ce meserie ce prezinta în mod natural riscuri de accidentare, îmbolnăvire profesionala, efort major samd.
Fiicei mele i-am propus un târg bun. Să picteze și la un moment dat, când va deveni super talentată își va deschide o expoziție și un târg cu vânzare de picturi i-a surâs ideea și este chiar foarte mulțumită de rezoluția noastră!
Asta da afacere!
Să aveți o zi frumoasa și să auzim numai de bine!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist