Legislatia muncii trebuie simplificata si clarificata. Si sper tare mult sa reusesc acest lucru prin mini-postarile mele. Le scriu cand am putin timp, seara dupa serviciu, dimineata inainte sa imi las copiii la scoala si la gradinita. Din cauza timpului scurt scriu postari super frugale dar sper sa cuprinda esenta de care orice angajat are nevoie ca sa se descurce cu brio la locul de munca.
Astazi vorbim despre demisie. Regulile de baza sunt urmatoarele:
♦ Demisia reprezinta vointa angajatului de a nu mai presta activitate pentru angajatorul sau. Nu reprezinta un obstacol faptul ca angajatorul nu este pregatit sa renunte la serviciile salariatului sau. Demisia este un act unilateral.
♦ Angajatorul doar ia act de dorinta salariatului de a inceta raporturile de munca. Nu aproba nimeni demisiile 🙂
♦ Demisia se notifica in scris. Nu strigati de la parterul cladirii pana la etajul 3, sau unde aveti voi biroul, faptul ca va dati demisia. Mergeti frumos la HR sau direct la patron, scrieti demisia pe o coala frumoasa si apoi vedeti daca angajatorul renunta la preaviz sau nu.
♦ Salariatul are dreptul de a nu-si motiva demisia. Nu exista motive stupide, prea mici, exagerate sau mai stiu eu cum. Daca doriti sa demisionati atunci nimeni nu trebuie sa va spuna ca nu va aproba demisia daca nu aveti motive intemeiate. Nimeni nu are dreptul sa va chestioneze cu privire la motivele demisiei sau sa va conditioneze demisia.
♦ Revocarea demisiei se realizeaza cu acordul ambelor parti, evident 🙂
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist