Perioada de preaviz ramane un subiect super tensionat pentru toata lumea, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Vrem sa stim cand trebuie sa stam in preaviz, cate zile, ce facem in perioada de preaviz, daca putem sa scapam de ea si ce se intampla daca intram in concediu de odihna sau in concediu medical in aceasta perioada?
Ei bine, efectuarea zilelor de CO este permisa in timpul perioadei de preaviz. Concediu de odihna nu suspenda contractul individual de munca asa ca nu suspenda nici perioada de preaviz. Zilele de preaviz se scurteaza cu zilele de CO. Daca ai 20 de zile de preaviz si mai ai de luat 10 zile de CO, faci cerere de CO pentru acele zile si atunci rezulta ca mai ai doar 10 zile de preaviz. Cererea de CO trebuie aprobata de angajator, evident. Faptul ca suntem in preaviz nu schimba regulile impuse de legislatia muncii. Pe perioada de preaviz raporturile de munca se desfasoara normal.
Deci, ca sa revenim la legislatia muncii simplificata: Daca angajatorul este si el de acord, atunci DA, poti sa iti efectuezi zilele de CO in perioada de preaviz.
Sa vedem si cum efectuam zilele de concediu medical in perioada de preaviz
In acest caz, efectuarea zilelor de CM suspenda contractul individual de munca, asa ca suspenda si preavizul. Adica preavizul ingheata odata ce ai intrat in concediu medical si se continua de unde ai ramas in momentul in care iesi din medical. Concediul medical amana incetarea contractului individual de munca, asta e tot.
Sa avem succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist