Perioada de proba reprezinta o sansa ca atat angajatorii, cat si angajatii sa realizeze daca pot colabora pe termen lung. Este o perioada de timp in care salariul se plateste normal, sarcinile sunt indeplinite si ele normal, ca in contractul individual de munca.
Insa cheia esentiala pe care trebuie sa o retinem la perioada de proba este ca incetarea raporturilor de munca se realizeaza printr-o simpla notificare.
Simplificat: Angajatorul poate oricand sa iti spuna ca perioada de proba s-a terminat si ca nu va colabora cu tine. Inseamna ca trebuie sa iti strangi cana de cafea, rama foto cu cei dragi si sa pleci in lumea larga sa iti gasesti o noua companie in cadrul careia sa lucrezi. Nu dispera fiindca exista un loc pentru fiecare si exista suficient pentru noi toti. Locurile bune se gasesc uneori mai aproape decat am fi sperat ca le putem gasi 🙂
La fel de des se poate intampla ca angajatul sa spuna angajatorului ca perioada de proba s-a finalizat si ca nu doreste sa mai lucreze in cadrul companiei sale 🙂 Nu se intampla mereu dar exista numerosi angajati care ajung la concluzia ca nu este locul lor si ca nu se potrivesc perfect cu respectiva companie din care doresc sa plece.
Asadar, perioada de proba se finalizeaza fara preaviz. Totul se realizeaza prin intermediul unei notificari scrise, ori din partea angajatului, ori din partea angajatorului.
Dorinta de a inceta raporturile de munca in timpul perioadei de proba nu trebuie in mod obligatoriu motivata. Dar e frumos si omenesc sa dam un feedback folositor angajatului pe care il lasam sa plece mai departe/ angajatorului la care am lucrat.
Sa aveti succes in tot ce faceti!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist