Incetarea de drept intervine si daca avem contractul de munca suspendat. Vom stabili la ce se refera acest lucru in cadrul unui nou articol ce explica legislatia muncii in mod simplificat.
Incetarea de drept a unui contract de munca poate imbraca mai multe forme. Aceste situatii in care un contract de munca inceteaza de drept sunt delimitate in codul muncii.
Sa luam un exemplu de incetare de drept a unui contract de munca: Incetarea la finalul duratei determinate pe care a fost incheiat.
Sa spunem ca avem un CIM incheiat pe durata determinata de 6 luni. Daca nu se depun eforturi pentru ca acest contract sa fie prelungit sau sa fie transformat in CIM pe durata nedeterminata (curge forever), atunci el va inceta de drept la finalul celor 6 luni de la incheiere.
Ei bine, ce facem noi daca acest contract este suspendat si ajunge la cele 6 luni. Nu mai inceteaza? Asteptam sa treaba suspendarea si apoi incetam? Se amana incetarea cu perioada suspendarii?
In niciun caz, dragilor! Contractul inceteaza de drept acolo unde se finalizeaza perioada pentru care a fost incheiat, chiar daca respectivul contract este suspendat.
Concediul medical este un motiv de suspendare a contractului de munca. Raporturile nu pot exista in concediul medical.
Deci daca un salariat are CIM pe durata determinata de 6 luni si in apropierea acestui termen intra in concediu medical, nu inseamna ca angajatorul nu ii mai poate opera incetarea de drept a contractului. Dimpotriva, totul se realizeaza 100% legal, indiferent de motivul concediului medical.
Evident, nimic nu il opreste pe angajator sa ii prelungeasca perioada pe care se incheie un nou contract de munca pe durata determinata sau si mai bine, sa incheie CIM pe durata nedeterminata cu salariatul aflat in concediu medical sau care are contractul de munca suspendat pentru o alta situatie acceptabila.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist