Dragilor, cred ca un angajat, inainte sa stie tot ce misca in profesia sa, ar trebui sa citeasca macar o data Codul muncii. Nu mai spun de alte acte care armonizeaza Codul muncii si ne arata legislatia muncii in mod integral.
Si pentru cei care nu au timp sa citeasca spete de legislatia muncii si alineate din codul muncii, exista postarile acestea simpatice pe blogul meu. Nu sunt experta in legislatia muncii si nici nu m-as duce asa de departe incat sa ma specializez pe aceasta functie.
Dar citesc codul muncii, am crescut printre oameni de legislatia muncii, am cursuri de legislatia muncii (cred ca cele mai tari cursuri din Bucuresti) si am o pasiune exceptionala pentru tot ce inseamna legislatia muncii si spete de dreptul muncii.
Astazi tratam un subiect pe care mi l-a azvarlit un fost coleg de breasla. M-a intrebat daca e normal si de bun simt sa i se ceara sa stea peste program ca sa fie instruit dpdv SSM.
Evident, raspunsul meu este normal. Instruirea SSM se efectueaza in timpul programului de lucru. Deci nu chemati omul de acasa si nu il tineti peste program ca sa il instruiti SSM.
Evident, aici nu punem la socoteala exceptiile de la regula si cazurile extraordinare. Daca se intampla ceva in mod exceptional la voi la firma/ uzina/ fabrica/ companie si angajatorul va solicita sa ramaneti peste program fiindca are loc o instruire exceptionala SSM – PSI, eu as sta. Poate au loc schimbari de ultima secunda, poate sunt lucruri importante care vi se vor transmite. Zic si eu, parerea mea…
Altfel, instruirea SSM ordinara va avea loc in timpul programului de lucru.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist