Ma intreaba lumea cel putin o data pe luna daca exista vreo cale prin care angajatorul sa le refuze demisia. Si imi povestesc unii ca li s-a intamplat si nu pot pleca fiindca nu le da liber patronul. Mno, e grav dar intelegem. Nu vrem sa le dam drumul fiindca sunt oameni de care avem nevoie dar oare stim ca legea spune ca demisia nu necesita aprobare din partea angajatorului?
Da, orice contract individual de munca poate sa inceteze prin vointa salariatului, prin demisie. Asta se intampla si cand avem de-a face cu:
1. Contract individual de munca pe durata determinata
2. Contract individual de munca pe durata nedeterminata
3. Contract individual de munca cu timp partial sau full – time
4. Contract individual de munca la domiciliu sau la sediul angajatorului
5. Contract individual de munca prin agent de munca temporara
Fie ca suntem detasati sau delegati, tot avem dreptul sa ne dam demisia. Si daca nu ne-am dus la indeplinire proiectul pentru care am fost angajati, tot putem sa ne dam demisia.
Da, legea spune ca demisia nu trebuie motivata. Adica nu trebuie sa spui de ce pleci dar bunul simt si cei 7 ani de acasa te obliga sa comunici clar si deschis motivele pentru care doresti sa pleci. Cine stie, poate se gaseste o solutie.
Da, si sefii isi pot da demisia. Nu s-au casatorit cu locurile lor de munca si chiar daca s-ar prabusi compania, ei tot pot pleca. Au si eu dreptul acesta :))) Cu greu dar ne vine sa credem!
Da, si personalul de curatenie poate sa isi dea demisia chiar daca in urma lor ramane mizerie si dezordine. Pentru asta exista preaviz, ca angajatorul sa isi gaseasca superman care sa faca ordine si in cea mai incredibila dezordine 🙂
Demisia reprezinta vointa unilaterala de a nu mai continua raporturile de munca cu angajatorul. Inseamna ca imi exercit dreptul de a renunta la contractul de munca. Iar angajatorul nu are ce sa faca decat sa ia act de demisia mea. Inregistreaza demisia si incepe sa isi caute om care sa ma inlocuiasca. Succes maxim ii dorim 🙂
Nu exista demisie refuzata de angajator. Nu exista demisie pe care angajatorul sa o poata anula. Nu exista motiv pentru care demisia sa nu fie inregistrata.
Dupa demisie incepe sa curga termenul de preaviz, timp in care tu ca salariat trebuie sa iti indeplinesti atributiile conform contractului individual de munca si a fisei de post. Respecti regulamentul intern, respecti regulile la locul de munca si astepti sa treaca perioada de preaviz. Repet, nu dam petrecere pe biroul din dotare caci preavizul este o continuare normala a raporturilor de munca 🙂 Scoatem sampania si coifurile de petrecere dupa program, la noi acasa :)))
Iar angajatorii trebuie sa tina cont ca mai mult de atat nu au ce sa faca. Putem sa fim suparati ca ne pleaca salariatii. Putem sa ne revoltam, sa ne indignam, sa trantim cu agenda de birou, sa spargem o farfurie (aia pe care oricum nu ne placea 🙂 ), sa incepem sa cercetam de ce ne pleaca oamenii din echipa. Dar nu avem cum sa fortam oamenii sa ramana in compania noastra impotriva vointei lor. Acest lucru nu se mai face de sute de ani. Slava cerului 🙂
Ce putem face este sa prevenim plecarea oamenilor din companiile noastre. Aici este nevoie de manageri buni, de oameni priceputi pe partea de MRU, de oameni care inteleg ce inseamna employee engagement, dezvoltare organizationala, retentie si nu numai. Da, costa si ei mult. Si ei isi pot da demisia, da!
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist