Legislatia muncii simplificata inseamna ca luam zilnic mici spete pe care le explicam si pe care va ofer opinia mea. Si adevarul este ca nu le stiu pe toate fiindca sunt spete si spete iar unele ma pun si pe mine pe ganduri. Unele sunt mai simple si poti sa dai o solutie rapida din legislatia muncii. Alteori ai parte de spete pe care le intorci pe toate partile si trebuie sa ai mare grija cum raspunzi fiindca acolo unde nu ai un articol de lege la care sa faci trimitere, trebuie sa interpretezi. Si te rogi la Dumnezeu sa ai minte limpede sa interpretezi lucrurile corect si obiectiv.
Recent am fost intrebata daca putem interzice folosirea telefoanelor mobile la serviciu, evident in interes personal.
Eu nu recomand interzicerea telefoanelor mobile la locul de munca. Asa cum angajatii trebuie sa inteleaga ca folosirea mobilului trebuie sa fie efectuata cu bun simt, asa si noi, angajatorii si HR-istii, trebuie sa intelegem ca oamenii au nevoie de telefoane. Recomand bun simt si sa nu cadem in nicio extrema. Nici nu dam liber la jocuri pe mobil dar nici nu le incuiem intr-un dulap.
Un singur exemplu va dau: Angajatorul interzice folosirea telefoanelor mobile si pe unul dintre angajati incearca o ruda sa il apeleze sa ii spuna sa mearga sa isi vada fratele proaspat spitalizat. Nu ar vrea sa fie nimeni in locul angajatului si nici in locul angajatorului.
Nu recomand interzicerea telefonului mobil doar fiindca exista si angajati care nu respecta timpul de munca. Evident ca daca prinzi un angajat ca se joaca jocuri pe mobil in loc sa isi faca treaba, ii dai un avertisment scris. Si la a doua abatere poti sa mergi si mai departe. Sunt uneltele pe care Codul muncii ni le pune la dispozitie ca sa facem lucrurile corect. Si lucram cu ce avem, cu aceste unelte, de altfel foarte bune.
Asadar, raspunsul meu este nu, nu recomand interzicerea telefonului mobil la locul de munca. Recomand bun simt de partea angajatilor si empatie de partea angajatorilor.
Sa avem succes in tot ce facem si minte limpede sa le descurcam pe toate!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist