Angajatorul retine din salariul angajatului oricand doreste? Poate sa efectueze retineri prin propria vointa sau cu acordul salariatului?
Legislatia muncii este putin mai complexa de atat. Nu este suficient sa ai acordul salariatului pentru a efectua retineri din salariu. Vom vedea in cadrul acestui articol cum se procedeaza in mod legal pentru a efectua aceste retineri.
Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu se vor realiza decat in situatia in care datoria lucratorului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Angajatorul nu va retine din salariul angajatilor sai decat daca se afla in posesia unei hotarari judecatoreasti definitive si irevocabile.
Dar ce se intampla daca angajatul si-a dat consimtamantul? Nu schimba cu nimic. Angajatorul tot nu poate efectua nicio retinere din salariu.
Dar angajatul poate sa depuna de bunavoie la casieria unitatii sumele care reprezinta daune. Dar aici este o poveste lunga si o vom trata intr-un articol cat mai curand posibil.
Eu va recomand multa atentie la ce reprezinta daune si ce nu reprezinta daune!
Sa luam un exemplu: salariatul este ambalator de produse si in fiecare zi deterioreaza 2-3 cutii insa este un lucru normal. Se intmapla fiecarui angajat fiindca este o eroare pe care nu o poti elimina complet. Aceasta eroare se inscrie in calculul pe care toti inginerii si proiectantii il cunosc si nu este ceva care se intampla din cauza lucratorului (neatentie, lipsa coordonare).
Evident ca cele 2-3 cutii deteriorate zilnic nu vor intra sub incidenta idee de dauna! Greselile inerente procesului tehnologic nu trebuie acoperite de salariatii vostri!
Si mai sunt si alte exemple care ne demonstreaza ce este si ce nu este o dauna. Mare atentie la cum tratati ideea de dauna fiindca se prea poate sa fie o greseala si sa solicitati bani in mod eronat din partea salariatilor.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist