Legislatia muncii se transforma uneori in telenovela spaniola. Aveti incredere, caci se poate. Mai ales daca avem de-a face cu HR-isti care dispun legislatia muncii dupa ureche. Foarte recent am surprins o dezbatere aprinsa intre o HR-ista si o neinitiata:
– Auzi, dar angajatii care lucreaza de acasa au dreptul la zile de concediu de odihna ca restul lumii?
– Mai, nici nu stiu ce sa zic. Gandeste-te ca ei daca lucreaza de acasa… e ca si cum ar fi in concediu toata ziua… E cam ciudat!
– Sa stii ca ai dreptate. Adica, stai acasa pana la urma. Nu pleci nicaieri. Oricat te-ar verifica managerii tu tot poti sa iti rezolvi o gramada de chestii in programul de lucru.
– Pai ar trebui sa aiba mai putine zile de CO, iti dai seama.
In mare cam acesta este dialogul care m-a dezamagit crunt. Tipa din HR are la un moment dat un cuvant de spus cand se iau decizii in firma. Si daca ea asa interpreteaza situatia, apai noi ne ducem la magazinul de arme si ne cumparam o pusca mica si frumoasa, pusca pe care o putem folosi ca sa ne curmam suferinta de a mai explica legislatia muncii :)) S-ar putea sa nu aiba rost. Degeaba stie angajatul tau legislatia muncii daca tu nu o stii. Mno…
Sa explicam putin legislatia muncii. Codul muncii spune clar ca persoana care lucreaza de acasa beneficiaza de toate drepturile care ii revin prin legislatia muncii. Adica are dreptul la salarizare, la pauza de masa, la greva, la vouchere de vacanta, la ce vreti voi. Inclusiv la zile de concediu de odihna? Da, inclusiv la zile de CO. Omul care lucreaza de acasa are dreptul la concediu de odihna. Incredibil si totusi adevarat :))
Si mai dramatic pentru HR-ista din dialogul nostru este ca omul care isi desfasoara activitatea de acasa are dreptul la zile de CO in acelasi cuantum la care ar avea dreptul daca si-ar indeplini munca de la sediul angajatorului.
Locul in care iti desfasori activitatea nu poate sa decida daca iti iei mai multe sau mai putine zile de CO. Asta daca nu se baga vreo specialista in resurse umane si spune: „Stop! Nu merita atatea zile! Ii dam doar jumatate, din mila. Il suspectam ca baga rufe la masina si isi face ciorba in timpul programului. Noi ceilalti mancam de la Mega si ne spalam hainele dupa program!”
Chiar si asa, chiar daca nemernicul ala de coleg mai baga o masina de rufe in timp ce gandeste un proiect, tot nu ii taiem din zilele de CO. Ramane sa va ganditi la alte metode de razbunare. Nu le cautati in legislatia muncii caci veti cauta in van. Nu sunt acolo.
Sa fim sanatosi, sa avem tot ce ne trebuie si minte limpede sa le descurcam pe toate!
Maria Nicutar
Legislatia Muncii si SSM
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist