Legislatia muncii nu este simpla dar o simplificam noi. Avem grija sa luam codul muncii articol cu articol si alineat cu alineat si ii dam de cap in cele din urma.
Astazi punem accent pe ideea de abatere disciplinara si stabilim masura in care putem sa dispunem sanctionarea disciplinara a unui salariat daca fapta comisa de acesta nu a cauzat niciun prejudiciu angajatorului.
Exemplu concret: un salariat a fost surprins fumand langa un depozit de substante inflamabile. Sa zicem langa un loc de depozitare a vopselurilor. Nu s-a intamplat nimic, nu a luat nimic foc, nu s-a produs vreun prejudiciu angajatorului. Se poate ajunge la sanctionare disciplinara?
Da, raspunsul este afirmativ! Angajatorul poate dispune sanctionarea disciplinara a salariatului. Daca se considera oportun, se da avertisment scris. Daca nu, se incepe cercetarea disciplinara si apoi se decide daca se sanctioneaza disciplinar cu reducerea salariului, cu retrogradare, cu dispunerea concedierii disciplinare.
Crearea unei stari de pericol la locul de munca este motiv suficient sa dispunem sanctionarea salariatilor in cauza. Respectam legislatia muncii, nu dam amenzi disciplinare (interzise prin lege), urmam toti pasii necesari pentru efectuarea cercetarii disciplinare si luam decizii corecte si obiective.
Sa fim sanatosi, sa avem succes in tot ce facem si spor la legislatia muncii!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist