Legislatia muncii simplificata inseamna ca luam Codul muncii si il facem bucatele mici. Vedem fiecare bucatica ce face, ce rol are, care ii este menirea in marea scena a legislatiei muncii.
Astazi discutam despre clauza de neconcurenta si vom vedea si un caz clar de nulitate a ei. Nulitate inseamna ca se anuleaza in mod automat. Adica nu sta in picioare din punct de vedere legal si atunci nu are cum sa isi produca efectele.
Clauza de neconcurenta este descrisa in Codul muncii astfel:
“La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot negocia și cuprinde în contract o clauză de neconcurență prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terț, o activitate care se află în concurență cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizații de neconcurență lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurență.”
Dupa ce inceteaza contractul individual de munca incepe clauza de neconcurenta sa isi faca efectele. Adica, in linii mari, salariatul este platit cu o indemnizatie de neconcurenta pentru faptul ca sta linistit si nu se angajeaza la concurenta stabilita de fostul angajator.
Un caz de nulitate a clauzei de neconcurenta este faptul ca angajatorul nu precizeaza cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare.
Adica vii, imi pui pe masa o clauza de neconcurenta, stabilesti care sunt concurentii la care nu am voie sa ma angajez, stabilesti activitatile care imi sunt interzise samd, dar nu stabilesti care este cuantumul indemnizatiei de neconcurenta. (Dati-mi voie sa tusesc!)
Concluzia este la indemana oricui si chiar nu trebuie sa mai pierdem lamurim pe nimeni. E ca un contract de munca in care imi spui ce activitate trebuie sa prestez dar nu imi spui ce salariu am. Cam asa e. Parca lipseste ceva 🙂
Sa fiti sanatosi, sa auzim numai de bine si sa avem succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist