Discriminarea nu mai este de mult timp un moft. Este o treaba serioasa pe care se intemeiaza multe dosare de litigii de munca. Exista din ce in ce mai multi angajati care cred ca au fost discriminati si sunt pregatiti sa isi apere drepturile.
Eu indemn intotdeauna la discutii amiabile, nu la conflicte de munca. Nu imi plac litigiile de munca. De aceea nici nu as putea sa lucrez ca avocat sau pe post de consilier juridic. As putea sa fiu mediator 🙂
Deci discutati in mod amiabil si stabiliti impreuna cu angajatorii vostri o modalitate prin care drepturile voastre sa nu fie stirbite in niciun fel. Nu plecati la drum cu gandul ca angajatorii discrimineaza daca au ocazia. De multe ori apar inegalitati fara niciun fel de tinta.
Si este bine sa discutati intotdeauna cu cei de la Resurse Umane, cu angajatorii, cu superiorii ierarhici inainte de a trece la concluzii.
Cazul nostru posibil de discriminare la locul de munca:
Angajatorul propune pentru promovare pe un post de director un barbat in defavoarea unei femei cu toate ca barbatul detine studii inferioare si o experienta de lucru inferioara fata de femeie. Si totul in conditiile in care ambii si-au manifestat in mod clar dorinta de a ocupa acel post.
Acum desigur ca puteti aduce tot felul de argumente pro si contra. Depinde de contextul in care ne aflam ca sa decidem daca in cazul de fata este sau nu discriminare. Pana la probe contrarii, eu va spun ca poate fi privit ca un caz de discriminare. Daca nu aveti argumente solide care sa arate de ce este barbatul promovat pe postul de director, aveti o chestiune care se poate transforma oricand in caz de discriminare. Si este bine sa nu fie rau si sa nu ajungem niciodata aici. Reputatia angajatorilor este usor de patat atunci cand apar conflicte de munca, cu atat mai mult cu cat discutam despre discriminare.
Pentru angajatii care s-ar putea lovi de cazuri de discriminare la locul de munca: Nu uitati ca intotdeauna se discuta cu angajatorul inainte de a merge la ITM sau oriunde doriti sa reclamati cazurile de discriminare. Este dovada de buna credinta faptul ca doriti sa discutati deschis. Legislatia muncii nu este simpla, stiu. Este dificila si complexa si uneori pare imposibil de inteles in toate nuantele ei. Dar o intelegem cu rabdare si cu ajutorul specialistilor in legislatia muncii, in managementul resurselor umane, in etica, in securitatea muncii, in toate materiile care guverneaza acest capitol.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist