Echipamentul de protectie reprezinta un alt capitol pe care trebuie sa il deschidem si sa il tratam cu seriozitate. Este un aspect de care tinem pentru a intelege si pentru a aplica in mod corect legislatia muncii si legislatia securitatii muncii.
Echipamentul de protectie reprezinta totalitatea obiectelor pe care le folosim pentru a ne proteja impotriva unui risc de accidentare sau de imbolnavire profesionala.
Echipamentul de protectie este de doua tipuri:
1. Echipament individual de protectie – bocanci cu bombeu de protectie, salopeta ignifugata, casca de protectie, vesta reflectorizanta, semimasca de praf si pulberi samd.
2. Echipament de protectie colectiva – balustrade, ventilatoare, exhaustoare etc.
Lasand la o parte categoriile de echipamente de protectie, sa retinem ce este extrem de important:
Legea nr. 319 din 2006 spune ca: „Masurile privind securitatea, sanatatea si igiena in munca nu trebuie sa comporte in nicio situatie obligatii financiare pentru lucratori.”
Asadar, concluzionam si noi ca nu avem voie sa luam bani pentru echipamentul de protectie al salariatilor nostri.
Daca un salariat pleaca din echipa si a primit echipament de protectie si nu il mai returneaza la plecare, ce facem, cum procedam? Il putem cerceta disciplinar pentru ca nu a mai returnat echipamentul de protectie. Poate a primit un covor electroizolant, manusi electroizolante si orice alt echipament de protectie si ne dorim sa il returneze la plecare. Cercetarea disciplinara reprezinta cea mai buna masura pe care o putem lua pentru a sanctiona salariatul care si-a vandut echipamentul de protectie si si-a cumparat carti, discuri audio, bibelouri si cine mai stie ce alte balarii 🙂
Soooo, nu va taxati salariatii pentru echipamentul de protectie acordat. Nu aveti baza legala. Cel putin asa cred eu cu umila mea parere de om de legislatia muncii.
Stiti cum va recomand eu mereu, mergeti cu incredere catre avocati, consilieri juridici si experti in legislatia muncii care va pot spune si mai in detaliu cum sta treaba cu recuperarea cheltuielilor pentru acordarea echipamentului individual de protectie. Poate au ei o alta solutie.
Eu, personal, nu recomand recuperarea acestor cheltuieli fiindca avem legi care spun negru pe alb ca nu putem sa incarcam salariatii cu vreun cost financiar pentru echipamentul de protectie.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist