Ne place mancarea asiatica insa nu avem mereu buget sa mergem sa mancam la restaurante asiatice. Asa ca uneori ne pregatim acasa mancarea asiatica, dupa retete culinare invatate din carti de bucate sau de pe site-uri si bloguri culinare ale celor pasionati de retele chinezesti, japoneze, coreene si nu numai.
Azi am facut Dashi pentru prima data si trebuie sa recunosc faptul ca a fost simplu si rapid, desi nu ma asteptam. Dashi este o supa limpede japoneza, una dintre cele mai delicate preparate culinare din toata gastronomia japoneza.
Ideea esentiala despre acest preparat este ca dashi este o supa-baza, pe care mai apoi o putem folosi pentru a pregati supe mai complexe. Vom vedea faptul ca Dashi poate fi pregatita din mai multe combinatii de ingrediente iar eu evident ca mi-am realizat propria combinatie ideala 🙂
Iata ce ingrediente se folosesc de obicei pentru a pregati supa Dashi acasa: apa, fulgi de peste bonito, alge, ciuperci shiitake. Le fierbem dupa ce am clatit bine ciupercile si algele.
Sos de soia pentru supe asiatice delicioase 🙂 Nu imi lipseste din bucatarie si nu folosesc decat sos de soia natural.
Ciuperci Shiitake, esentiale pentru toti iubitorii de mancare asiatica 🙂
Alge Kombu, pe care eu le adaug in tigaia picanta de legume asiatice, in supe si in tocanita de ciuperci Shiitake.
Pasta Miso, de soia fermentata cu orez fermentat. Este o pasta delicioasa si bogata in prebiotice.
Iata ce ingrediente am folosit eu pentru a pregati o supa Dashi putin mai complexa:
- 2 litri de apa
- 2 morcovi
- 2 cepe
- o mana de alge Kombu
- 5 ciuperci Shiitake
- 100 de grame de tofu
- 1 lingura de sos dulce-acrisor
- 2 linguri de sos de soia
- 2 limete stoarse
- 2 linguri pasta Miso (soia fermentata)
- 50 de grame de ghimbir proaspat
- 2 fire de ceapa verde
Cum am pregatit supa japoneza Dashi:
- Am spalat in mai multe ape algele si ciupercile Shiitake. Le-am lasat la inmuiat 2 ore. Apoi le-am spalat bine, le-am clatit, le-am scurs.
- Am pus la fiert morcov, ceapa, ghimbir, ciuperci, alge. Le-am lasat sa fiarba cam 40 de minute.
- Am scos toate legumele si am lasat in supa doar algele.
- Am stins focul si am adaugat tofu tocat cuburi, sos dulce-acrisor, sos de soia, pasta miso, suc de limeta, ceapa verde.
- Am servit imediat.
Aceasta este varianta mea de supa Dashi si va asigur ca este delicioasa. Daca stiti ca nu va place mirosul de alge, va invit sa renuntati la ele si sa faceti supa Dashi fara alge, doar cu restul ingredientelor. Pentru mine, supa Dashi nu a mers fara suc de limeta, asa ca am adaugat acest ingredient si nici nu mai renunt la el. Supele japoneze sunt delicate si gustoase insa eu nu cred ca le pot manca fara putina acreala 🙂 Asa ca am folosit sucul de limeta, un ingredient des intalnit in gastronomia asiatica.
Va salut cu drag si va doresc multa sanatate si spor la retete culinare asiatice!