Ne place mancarea asiatica, recunoastem. Si este chiar minunat pentru ca mancarea asiatica este super sanatoasa, pe langa faptul ca este delicioasa. Astazi aflam care sunt ingredientele care dau gustul si aroma specifica mancarurilor asiatice, fie ele chinezesti, japoneze, tailandeze, vietnameze si nu numai.
Lista de ingrediente necesare pentru a pregati mancare asiatica acasa:
- ghimbir proaspat, ghimbir murat, ghimbir pasta, ghimbir pudra
- chili, ardei iute, fulgi de ardei iute, sos de chili, pasta de ardei iute
- sos de soia
- pasta Miso (soia fermentata, se foloseste la supe de obicei)
- usturoi
- ceapa
- 5 Chinese Spices (amestec de condimente naturale: piper, fenicul, anason, scortisoara, cuisoare)
- alge uscate
- ciuperci uscate sau proaspete
- orez, taitei de orez
- taitei Soba (de hrisca)
- muguri de bambus
- legume pentru tigaie picanta (Stir Fry)
- coriandru
Nu le avem mereu in casa pe toate dar in cele mai multe momente vom avea macar pe cele care se pastreaza in forma uscata. Cele mai multe rezista in casa luni de zile sau chiar ani.
Mai jos avem ghimbir proaspat, de baza in bucataria asiatica. Merge si ghimbirul sub forma de pudra.
Aici avem pasta Miso, pasta de soia fermentata, esentiala pentru a pregati supa Miso si alte preparate culinare asiatice.
Aici avem sos de chilli, sos dulce acrisor, sos de stridii, muguri de bambus, 5 Chinese Spices. Toate sunt ingrediente asiatice esentiale.
Pasta Miso, ghimbir, lamai, limete, 5 Chinese Spices. Toate sunt ingrediente asiatice super importante in bucataria unui pasionat de mancare asiatica naturala, fara arome artificiale.
Foi de orez pentru pachetele de primavara.
Taitei cu legume si tofu afumat 🙂
5 Chinese Spices – amestec de piper, cuisoare, scortisoara, fenicul, ghimbir. Da gust specific asiatic oricaror mancaruri.
Foi de alge pentru Sushi si pentru supe asiatice + alte retete de mancare asiatica.
Taitei ramen + sos de soia + ghimbir + pasta Miso + coriandru + suc de limeta = supa asiatica excelenta!
O alta mancare asiatica super savuroasa este aceasta supa cu varza creata, telina, morcov, sos de soia, ghimbir, lemongrass, suc de limete proaspat stoarse, ulei de chili si pasta Miso 🙂
Lemongrass proaspat dar merge si pudra de lemongrass.
Ardei iute proaspat sau uscat, sub forma de pudra sau in sosuri dulci acrisoare = de baza in mancarea asiatica.
Taitei ramen cu salata verde si ardei iute + sos de soia, ulei de chili, ghimbir, supa de legume cu ciuperci si alge samd.
Supa coreeana ramen extra picanta 🙂
Taitei udon de grau, pasta Miso si silken tofu adica tofu matasos 🙂
Orez bob cu bob, in stil asiatic.
Orez asiatic cu ciuperci Champignon brune + sos de soia, usturoi, ceapa verde, ghimbir, 5 Chinese Spices.
Silken tofu, tofu matasos 🙂 Mai gustos este tofu tare, afumat dar merita si acesta, macar de dragul experientei.
Ciuperci Shiitake trase la tigaie picanta cu ceapa verde, sos de soia, chili. Ciupercile Shiitake chiar sunt gustoase si au consistenta gumoasa, elastica, buretoasa.
Kimchi – varza murata in stil asiatic. Este gustoasa in stare cruda dar mai buna este daca o aruncati intr-o tigaie picanta si bine incinsa cu alte legume sau cu ciuperci.
Shiitake cu Kimchi <3 Este o combinatie asiatica absolut delicioasa 🙂
Muraturi asiatice cu frunze de mustar 🙂 Sunt mai gustoase decat mi-am imaginat. Le-am descoperit cam tarziu insa e bine si asa, decat niciodata. Sunt absolut delicioase.
Ciupercile Shiitake in timp ce se hidrateaza. Eu le spal in mai multe ape si apoi le las la umflat. Apoi le toc marunt si le sotez in tigaie impreuna cu sosuri asiatice.
Ciuperci urechi de lemn, ciuperci chinezesti. Au un gust neutru, mai putin aromat decat ciupercile Shiitake. Chiar si asa, merita folosite. Reteta aici.
Muraturi coreene: ridichi, morcovi, otet, apa, zahar, sare, foi de dafin, seminte de mustar 🙂 Reteta aici.
De unde cumparam ingrediente asiatice? O sursa buna ar fi magazinele cu specific asiatic. Eu am unul pe Soseaua Colentina si este absolut minunat. Ma bucura fiecare vizita la acest magazin, mai ales ca de acolo imi iau si cani, clopotei de vant, pisicute norocoase, diverse amulete frumoase, ceai, dulciuri, produse congelate si supe diverse. Sunt fan mancare asiatica. Nu ma vad bine fara mancare asiatica macar de 3-4 ori pe saptamana.
Cat de scumpa este mancarea asiatica? Eu ma asteptam sa fie super scumpa dar adevarul este ca nu e deloc. Daca aveti legume, restul este super accesibil. Condimentele sunt ieftine si tin o gramada fiindca folosim putin, cantitati mici. Nu pune nimeni un kg de ghimbir in mancare. Pui un varf de radacina si este suficient.
Mancarea asiatica este sanatoasa? Daaa, extrem de sanatoasa fiindca 90% sunt legume. Restul sunt verdeturi, condimente, sosuri naturale. Multe retete asiatice nu au nevoie de carne. Celalalte se pot adapta sa contina carne sau nu, fiecare cum doreste.
Ce imi place mult la mancarea asiatica? Este ceva nou, o mancare cu care iti surprinzi in mod placut oamenii dragi pe care ii ai la masa. Copiii se bucura cand vad taitei asiatici si cand au ocazia sa manance cu betisoare. Si eu ma bucur cand fac pauza de tocanita si supa de legume pentru a mancare o supa tailandeza extra picanta si apoi o tigaie picanta de legume si ciuperci in stil chinezesc, sushi japonez cu avocado si castravete, orez cu sos de soia sau mai stiu eu ce alte bunataturi asiatice.
Va invit sa va realizati propriul colt de ingrediente asiatice intr-un dulap din bucatarie. Incepeti cu un sos de soia si cu un sos de chili. De aici am pornit si eu. Apoi veti reusi in timp sa adaugati si sa invatati sa folositi noi ingrediente asiatice. Este o calatorie culinara care va va impresiona.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!