Semintele de chia sunt nelipsite din bucataria noastra. Am un raft special cu ingrediente care se pot consuma, in principiu, la micul dejun. Seminte de chia, seminte de in, fulgi de ovaz, fulgi de quinoa, fulgi de mei, seminte de dovleac, nuci de toate felurile samd. Sunt acele ingrediente considerate a fi superalimente datorita proprietatilor benefice multiple. Le punem in lapte, in iaurt, in apa plata sau in smoothie-uri.
Astazi descoperim impreauna unul dintre cele mai simple si sanatoase mic-dejunuri din lume: budinca de chia.
Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente, de ajuns cat pentru 2 portii de adulti:
- 6 linguri de seminte de chia
- 1 cana mare de lapte de migdale
- 4 cuburi de ciocolata neagra
Semintele de chia se pun in 2 boluri, in cantitati egale. Adaugam laptele de migdale peste seminte si amestecam din cand in cand. Cand sunt perfect umflate, radem ciocolata neagra si servim. Mai simplu de atat nici nu se putea.
Semintele de chia sunt pline de fibre, proteine, antioxidanti minunati. Nu au prea multe calorii asa ca sunt absolut binevenite la orice mic dejun si chiar si la gustare.
Cate seminte de chia putem manca pe zi? Eu nu mananc mai mult de 2-3 linguri de seminte de chia pe zi pentru ca nu vreau sa fac niciun exces.
Reteta mea de lapte de migdale, ca tot discutam de el si e pacat sa dati bani pe cel de la magazin: 2 maini de migdale se pun in apa rece si se lasa acolo timp de 3-4 ore sau chiar peste noapte daca va e mai usor. Le clatim bine si le bagam la blender impreuna cu apa suficienta, cam 1 litru. Adaugam doar daca dorim extract de vanilie si zahar sau miere. Blenduim pana cand iese o bautura albicioasa si cremoasa. Strecuram pulpa rezultata de la migdale si lichidul il pastram intr-o sticla in frigider. Sfarsit, dragilor! Mare scofala nu e. Doar sa avem putina rabdare sa spalam blenderul si sa lasam migdalele la umflat. Sunt prea tari daca vreti sa le blenduiti fara sa le hidratati in prealabil. Sau poate nu e blenderul meu suficient de puternic..
Evident, cu cat puneti mai multe migdale, cu atat veti obtine un lapte mai cremos si mai consistent. Eu pun chiar si 200 de grame de migdale la un litru de apa. Ce ramane, adica grosul, merge in pandispan sau in negresa, in locul nucilor.
Va pup si va doresc multa sanatate!