Recent am urmat un curs de Inspector Protectie Civila. A fost o dorinta de-a mea si mi-o asum complet, cu toate ca am descoperit faptul ca acest curs este cel mai dificil curs urmat vreodata. Fara nicio exceptie, cursul de Inspector Protectie Civila s-a dovedit a fi cel mai dificil si complex dintre toate. Si nu am cursuri putine. Am cursuri de legislatia muncii, resurse umane, securitatea muncii, nutritie, formare, management de proiect, marketing si nu numai.
Lasand deoparte introducerile, haideti sa intram in miezul problemei si sa vedem care ar fi notiunile esentiale de Protectie Civila care mi se par mie a fi cu adevarat esentiale. M-am repetat dar nu conteaza. Ati prins ideea. Trecem in revista notiuni care mi se par mie a fi esentiale si nu voi intra in detaliu cu privire la atacuri chimice, biologice, adaposturi civile, tabere de refugiati. Fiindca aici este o chestiune foarte complicata si ar trebui sa mergeti la un curs ca lumea, cu un profesionist cu experienta in Protectie civila.
Iata si notiunile esentiale de Protectie Civila pe care vi le-am promis:
- Inspectorul de protecţie civilă este specialistul încadrat la nivelul municipiilor, oraşelor, comunelor, instituţiilor publice şi al operatorilor economici nominalizaţi în clasificarea din punct de vedere al protecţiei civile în funcţie de tipurile de riscuri specifice. Acest lucru reiese chiar din standardul ocupational al profesiei de Inspector Protectie Civila.
- Inspectorul de protecţie civilă asigură permanent: coordonarea planificării şi a realizării activităţilor şi măsurilor de protecţie civilă, pregătirea serviciilor de urgenţă, a salariaţilor şi/sau a populaţiei şi asigură coordonarea secretariatelor tehnice ale comitetelor pentru situaţii de urgenţă, respectiv a celulelor pentru situaţii de urgenţă. Asa cum este usor de observat, Inspectorul de Protectie Civila are raspunderi foarte mari. Activitatea de Inspector Protectie Civila nu se poate efectua de la birou. Este nevoie sa mergi pe teren, sa faci verificari, sa stabilesti daca legislatia este transpusa in realitate, sa poti sa prevezi probleme, deficiente si posibile situatii de urgenta.
- Calitatea de inspector de protecţie civilă se atribuie prin ordin sau prin dispoziţie scrisă a angajatorului. Asadar, nu putem sa fim inspectori de protectie civila doar fiindca am terminat un curs si avem o diploma.
- Poate fi încadrat în muncă sau în serviciu, după caz, numai după obţinerea unui certificat de competenţe profesionale în condiţiile stabilite prin metodologia emisă de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Asadar nu putem fi inspectori de protectie civila doar fiindca angajatorul ne-a desemnat daca nu detinem si certificatul de competente profesionale.
- Inspectorii de protectie civila actioneaza in caz de calamitati, atacuri armate, cutremure, eruptii vulcanice, inundatii, epidemii si epizootii, tornade, alunecari de tereni, incendii si incendii de padure, tsunami, viscole, furtuni si alte stari meteorologice deosebite, accidente chimice, atacuri biologice, accidente nucleare si nu numai. In principiu, protectia civila inseamna protectia civililor in situatii de urgenta. Civilii sunt cei mai importanti si considerati a fi cei mai vulnerabili.
- Un exemplu de mod de interventie in caz de incendiu: Inspectorii de Protectie civila vor actiona impreuna cu echipajele de stingere a incendiilor in vederea analizarii focarelor de incediu, evaluarii situatiei impreuna cu echipajele de stingere, cooperare cu acestea pentru stingerea incendiilor, evacuarea persoanelor din zonele afectate, coordonare si acordare de asistenta medicala, salvare si protejare de oameni, animale, bunuri, limitarea proportiilor situatiei de urgenta, anularea efectelor negative produse de situatia de urgenta.
- Toti operatorii economici care folosesc substante toxice, produc substante toxice, depoziteaza substante toxice etc. sunt obligati sa fie in posesia unui Plan de protectie si interventie in caz de accident chimic. Planul este serios, stufos, realizat conform unor reguli clare, trebuie sa contina anumite informatii solicitate conform legislatiei in vigoare si trebuie sa aiba ca principal obiectiv eliminarea riscului de producere a unui accident chimic. Iar in cazul producerii unui astfel de accident chimic, trebuie sa se dispuna toate masurile necesare in vederea evitarii producerii de victime sau afectari ale mediului.
- Transportul de substante periculoase se face conform legislatiei in vigoare. Legea nr. 6/1991; HG 1374/ 2000 sunt doar 2 dintre actele normative care reglementeaza transportul de substante periculoase. In Romania au avut loc accidente in timpul transportului cu substante periculoase, accidente care s-au soldat cu victime.
- In caz de accident nuclear, este demn de retinut faptul ca CNCAN este autoritatea competenta in acest domeniu. Mass Media au obligatia de a informa populatia cu privire la producerea unui accident nuclear. In zonele afectate se vor realiza masuratori, evaluari, se vor evacua persoanele, se vor lua toate masurile cu privire la limitarea efectelor radiatiilor catre zonele si raioanele din apropiere. Aici este mult de povestit si chiar mi-ar placea sa tratam subiectul intr-un viitor articol, poate chiar cu un articol cu un specialist in accidente nucleare. Oricum ar fi, in Romania avem 2 zone de risc: Pitesti si Cernavoda, evident. Nu stiu daca si la Institutul Magurele exista risc de accident nuclear. Stiu ca aici este un institut de cercetare si atunci nu stiu daca exista capacitate de a pune in pericol viata locuitorilor in caz de accident. Ma mai interesez si revin cu informatii.
- Legislatie esentiala in Protectie Civila: Legea nr. 481/2004; Legea 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor; OMAI 715/2015 privind instruirea salariatilor in domeniul situatiilor de urgenta; OUG 21/2004; Legea 46/1996 privind pregatirea populatiei pentru aparare etc.
- Salariatii sunt instruiti in mod obligatoriu in domeniul situatiilor de urgenta. Acest lucru se intampla prima data la angajare si apoi are loc si o instruire periodica. Salariatii sunt instruiti in domeniul situatiilor de urgenta si in caz de schimbare a locului de munca, instructaj pentru lucrari periculoase si nu numai.
- Documente esentiale in protectie civila: Plan de evacuare; Plan de protectie civila; Decizie de desemnare a personalului responsabil cu stingerea incendiilor, evacuarea si alarmarea in caz de incendiu; Decizie de desemnare a personalului responsabil cu acordarea primului ajutor; Decizie cu privire la organizarea de exercitii de stingere de incendii; Si acesta este doar inceputul.
Dragilor, atat despre protectie civila azi dar promit sa mai revin cu subiecte pe aceasta tema. Visez sa ma specializez in protectie chimica, biologica, radiologica si nucleara. Chiar daca nu voi lucra in acest domeniu vreodata, desi nu se stie, macar imi doresc sa aprofundez acest domeniu asa cum se cuvine, cu multa atentie si cercetare. Cred ca toti ar trebui sa stim cum se procedeaza in caz de accident chimic, atac biologic, dezastru nuclear sau expunere la radiatii. Pentru cei care au vazut filmul Cernobal, deja cred ca nu mai este nevoie de munca de lamurire si convingere. Pentru restul, recomand filmul si recomand un ghid minimalist de protectie in caz de accidente din acest spectru. E intotdeauna bine sa fii informat.
Va salut cu drag si va doresc multa sanatate!