Cum arată farfuria perfectă? Cum arată prânzul cel mai sănătos din lume? Se prea poate sa fie cel de mai jos sau nu 🙂 De la om la om farfuria ideala difera. Insa in principiu la pranz, farfuria corecta poate sa fie compusa din legume + amidonoase + proteina. Pentru un om sanatos si lipsit de patologii, meniul este foarte variat si sunt permise combinatii diverse de alimente.
In plus, pranzul perfect poate fi compus dupa cum urmeaza:
- supa + felul principal SAU
- doar supa SAU
- doar felul principal SAU
- supa + felul principal + desert (mai ales daca exista un obiectiv de castigare de greutate)
Nu exista meniu perfect de pranz care sa functioneze universal. Pana si nutritionistii isi modifica pranzul uneori si de la o zi la alta, in functie de ce vor sa obtina, in functie de activitatea fizica din zi, in functie de starea lor din acea zi.
Mai jos va las cateva combinatii de pranz sanatos pentru mine:
Alte exemple posibile de pranz perfect pentru tipuri diferite de diete:
Pentru un nutritionist vegan farfuria ideală arată total altfel pentru cineva care este obișnuit să digere proteină animală. Pranzul lui poate fi compus din supa crema de legume + 2 felii de paine integrala si un bol de cartofi la cuptor cu o mana de ciuperci trase la tigaie alaturi.
Pentru un ovo-lacto-vegetarian, pranzul perfect poate fi compus din legume si putina branza sau un sos de iaurt.
Pentru un nutritionist care tine Keto, pranzul perfect poate fi o friptura la gratar si o mana de verdeturi sub forma de salata, stropite cu suc de lamaie si ulei de masline.
Pentru un nutritionist Pescarian, pranzul perfect poate sa fie o portie de somon la gratar + 5-6 fire de sparanghel innabusite la aburi + un ceai verde care spala gustul de peste.
Mai sus sunt cateva exemple de meniuri de pranz ca sa intelegeti cum poate el sa difere de la nutritionist la nutritionist.
Dar în esență prânzul perfect poate fi compus astfel:
– supă SAU ciorbă SAU supă-cremă de legume
– fel principal: legume + friptură SAU legume la cuptor + salată SAU friptură + salată
Așa cum bine știți, deșertul nu este obligatoriu, ba chiar nici nu este necesar. Ce să mai ocolim subiectul… Desertul poate fi ocolit și evitat fără niciun fel de problema. Nu vom fi afectați deloc dacă după prânz nu lipim 2-3 clătite cu dulceață care să ne dea peste cap glicemia și să ne crească nivelul de trigliceride. Căci trigliceridele de aici cresc, din glucide simple prea multe.
Supa poate fi un aliment ideal pentru prânz. Umple stomacul, are calorii puține și se digera foarte repede. Că să nu mai punem la socoteală faptul că în supă se regăsesc foarte multe legume și verdețuri, plus ulei de calitate superioară.
Supa poate fi un aliment perfect pentru cei aflați la dietă și pentru cei care vor să își păstreze silueta în condiții maxime. Supa este lăudată de cei mai mulți nutriționiști din lumea întreagă și chiar nu poți da greș cu o asemenea alegere pentru prânz.
Desigur, cine nu s-a săturat cu o simplă supă poate merge mai departe, către felul 1. Aici lucrurile sunt discutabile. Eu nu sunt adepta unei mese formate din combinatii precum: carne cu cartofi, carne cu paine, carne cu orez si in niciun caz carne cu lactate!
Idei posibile de prânz sănătos și corect:
– salată de orice fel + pui la cuptor/ pui la grătar
– legume la grătar + sos de orice fel (de iaurt, picant, de roșii, tzatziki șamd)
– garnitură (orez basmati, pilaf, cartofi la cuptor, piure, tocăniță, ostropel de ciuperci, mâncare mazăre, fasole scăzută șamd) + salată de orice fel
Cam așa se compune un prânz bun pentru mine. Mai multe legume, verdețuri aromatice uscate sau proaspete, ulei virgin de măsline sau de floarea soarelui, de semințe de dovleac, de nuca. Musai să avem legume crude și verdețuri crude sub formă unei salate și legume sotate, scăzute la ceaun, făcute la cuptor, făcute pe grătar.
Retineti: Intotdeauna e important sa discutați cu medicul dumneavoastră specialist înainte de a face orice ajustare în regimul alimentar. Informațiile pe care le ofer sunt doar în scop informativ și reflectă experiența mea personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, iar rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Metodele care au avut succes în cazul meu nu neapărat vor funcționa la fel de eficient sau pot avea un impact redus în cazul altcuiva. Prin urmare, consultați medicul înainte de a face orice schimbare semnificativă în dieta dumneavoastră.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!