Fiindca astazi am primit o intrebare foarte buna si care stiu ca sta pe buzele multor angajati si angajatori, discutam despre pauza de masa, pauza de tigara, pauza de toaleta si nu numai.
Regula de baza este ca atat timp cat exista bun simt si echilibru, va exista pace si colaborare fructuoasa. Dar asta deja se stie. Sa vedem ce aspecte ce tin de legislatie ar trebui sa cunoastem ca sa intelegem capitolul acesta mai bine.
Concret, sunt angajatori care includ pauza de masa in cele 8 ore de lucru. Si sunt angajatori care delimiteaza foarte clar cele 8 ore de munca si durata pauzei de masa. Sunt corecte ambele.
In prima situatie angajatorul este mai generos si te lasa sa mananci in timpul duratei normale de lucru. In a doua situatie angajatorul doreste sa se asigure ca fiecare angajat isi ia pauza de masa fara sa intre in programul de lucru. Sunt corecte ambele situatii.
Dar evident ca totul trebuie stabilit prin Regulamentul Intern, care se aduce la cunostinta salariatilor prin grija Departamentului HR si a conducatorilor de departamente.
Atentie la faptul ca pauzele de toaleta, de tigara, de clatit ochii, de ridicat de la calculator ca sa dai o tura de birou, sa mananci un mar, de mers pana la HR sa soliciti o adeverinta pentru medic, de luat un plasture de la Trusa de prim ajutor fiindca te-ai taiat intr-o coala si orice alte nimicuri trebuie sa intre in cele 8 ore de lucru. Nu inghesuim in cele 30 de minute de pauza de masa tot ce vrem sa facem si nu are legatura cu munca. Evident… Oricat am vrea, nu putem.
In Regulamentul Intern trebuie incluse prevederi cu privire la modul de organizare a timpului de lucru, durata pauzelor si durata pauzei de masa. In principiu, la fiecare ora trebuie sa existe 5-10 minute de pauza minim, in functie de activitatea angajatului.
Daca ai angajati cu o activitate simpla si cu efort fizic redus, poti sa le lasi 10 minute de pauza la fiecare ora de lucru: 50 de minute muncim si 10 minute ne odihnim. Este o schema corecta, fezabila si care ocroteste sanatatea angajatilor.
Daca ai angajati care au o activitate complexa si cu efort fizic mare, poti sa le lasi cate 10 minute de pauza la fiecare 30 de minute de lucru: 20 de minute muncim si 10 minute ne odihnim sau chiar mai des, evident.
Regulile se schimba de la caz la caz in functie de complexitatea muncii si in deplina concordanta cu opiniile avizate ale specialistilor SSM interni sau externi + Medicul de Medicina Muncii. Medicul de medicina muncii trebuie sa asigure supravegherea sanatatii si sa promoveze conditii optime de lucru in companie pentru toti angajatorii. Cereti-i opinia si tineti cont de ea. Legea va obliga pe ambii sa colaborati pentru ca securitatea si sanatatea muncii sa fie litera de lege in companie.
Cat despre pauza de masa, cel mai des intalnim situatia in care aceasta este de 30 de minute – 1 ora maxim si nu este inclusa in orele de lucru. Cu alte cuvinte, angajatul sta la locul de munca 8 ore si 30 de minute sau chiar 9 ore. Delimitarea se face strict pentru pauza de masa. Doar pauza de masa poate extinde programul de lucru.
Atentie la faptul ca multi angajatori se gandesc la modul in care sa bonuseze salariatii nefumatori. Asta ca tot vorbim despre pauza de tigara si stim faptul ca angajatorii nu sunt intotdeauna fericiti sa aiba salariati care merg la tigara la fiecare ora. Pana ajungi jos, pana fumezi tigara, stai si la o sueta, bei cafeaua, faci o gluma, urci inapoi la birou, s-au facut 15 minute. Si daca fumezi 10 tigari in 8 ore, e deja grav. Inseamna mai mult de 2 ore. Ii intelegem si pe ei. Si ei incearca sa ne inteleaga pe noi.
Asadar, atunci cand sunt luate in mod judicios si corect, pauzele mici, cele in care ne ridicam de la birou ca sa ne ducem la toaleta, sa fumam o tigara, sa ne ridicam ochii putin din calculator trebuie sa faca parte din acele 8 ore de lucru. Cu bun simt si echilibru.
Chiar legislatia muncii – SSM indica faptul ca la fiecare ora angajatul trebuie sa ia pauza de 5-10 minute. Asta pentru ca exista riscul de epuizare fizica si psihica daca ne petrecem 8 ore lucrand in continuu. Este o norma de Securitate si Sanatate in Munca sa imbinam activitatea cu pauzele.
Este o norma care ne ajuta sa intelegem ca nu lucram cu roboti ci cu oameni facuti din carne si oase. Oameni care vor avea probleme de tip oftalmologic daca ii tinem lipiti de calculator 8 ore si oameni care vor avea probleme cu cervicala, cu toata coloana, cu rinichii, cu tasarea vertebrelor, cu tunelul carpian, cu supraponderalitatea, depresia, burnout-ul si nu numai.
Am scris mult. Am si obosit. Nu iau o pauza de tigara fiindca nu mai fumez de 7 ani. Ma felicit pentru treaba asta in fiecare zi. O sa iau o pauza de cafea cu scortisoara. Si va doresc si voua asemenea.
Va imbratisez cu drag si va doresc mult succes in tot ce faceti!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist