Decat daca angajatul a vandut echipamentul individual primit de la companie si si-a cumparat carti cu acesti bani (sau orice altceva). Atunci putem sa ii solicitam sa returneze suma de bani la casierie si noi sa ii cumparam echipament de protectie din nou… Dam si un avertisment cu ocazia aceasta.
Am primit de multe ori aceasta intrebare: cum ne recuperam banii cheltuiti pentru asigurarea EIP (echipament individual de protectie) pentru salariati? Acest lucru este expus mai ales in conditiile in care salariatii au stat in companie 3 zile, 1 luna, 2 saptamani.
Ei bine, nu exista nicio prevedere in legislatia muncii si in legislatia SSM care sa ne spuna cum sa recuperam acesti bani sau ca ar fi o recuperare justificata si legala. Legislatia SSM spune doar faptul ca EIP se asigura obligatoriu si gratuit de catre angajator.
Daca scriem in Regulamentul intern faptul ca EIP se plateste de salariat daca pleaca din companie mai devreme de 3 luni de la angajare, spre exemplu, asta nu face prevederea legala. Simpla includere a unei prevederi in RI nu ii da statut de legalitate. Daca ar fi asa, atunci credeti-ma ca in RI-ul companiilor s-ar scrie toate prostiile pamantului.
Nu e legala nici solutia de semnare a unui Act Aditional in care angajatul sa isi dea acordul sa isi plateasca din banii lui echipamentul de protectie. Faptul ca angajatul accepta nu inseamna ca decizia este legala. Angajatii nu au voie sa renunte la drepturile conferite de lege. Iar noi nu avem voie sa le propunem asta sau sa acceptam ca ei s-o faca.
In concluzie, nu se recupereaza sume de bani pentru care nu avem un temei legal de recuperare. Daca vrem sa solicitam o suma de bani inapoi, evident ca avem nevoie de un articol din lege in baza caruia sa facem acest lucru.
Asa ca aceste cheltuieli sunt inerente si inevitabile. Si asa sunt si o parte din pierderile financiare de la acest capitol. Putem doar sa speram ca angajam oameni care sa apuce cu adevarat sa isi poarte echipamentul de protectie pe care l-am achizitionat.
Sa avem succes in tot ce facem!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist