Iubim mancarea asiatica si suntem dispusi sa o comandam, sa mergem la restaurant, sa o pregatim acasa, sa citim carti de retete culinare asiatice care sa ne ajute sa o realizam corect. Suntem chiar in stare sa calatorim in diverse locuri ale lumii ca sa mancam mancare asiatica de la ea de acasa 🙂 Eu as fi in stare sa merg in China, in Japonia, in Vietnam, in Tailanda, in Coreea si nu numai, doar pentru mancare asiatica delicioasa si autentica :))) As nota toate retetele si ingredientele si le-as aduce inapoi acasa, pe blogul meu 🙂
Astazi va impartasesc o reteta absolut delicioasa, sanatoasa, de mancare asiatica la wok, cu orez si ciuperci:
Ingrediente necesare pentru o reteta delicioasa asiatica, sanatoasa, cu orez si ciuperci la wok:
- 200 grame de orez basmati (e bun pentru mancarea asiatica specifica, pentru ca nu se lipeste si se fac bob cu bob)
- 10 linguri sos de soia
- 2 linguri ulei de susan sau orice alt ulei aveti
- 1 ardei kapia mare
- 1 ceapa alba mare
- 20 de ciuperci Shiitake uscate si lasate la inmuiat in apa rece timp de 1-2 ore
- 4 linguri de sos de chili
- 2 fire de ceapa verde (optional, da aroma si culoare)
Mod de pregatire pentru cea mai gustoasa mancare asiatica la wok:
- Ceapa tocata cuburi si ardeiul gras tocat cuburi se trag la tigaie la foc iute timp de 2-3 minute, in 2 linguri de ulei de susan sau orice alt ulei aveti.
- Adaugam ciupercile Shiitake spalate bine, clatite, hidratate bine, tocate pe sfert. Le lasam in wok, la foc mic, cu o cana de apa, sa fiarba minim 20 de minute.
- Pe masura ce fierb ciupercile, putem sa ne ocupam de orez. Aveti mai jos instructiuni ca sa obtineti orez asiatic bob cu bob.
- Separat fierbem 2 cani de orez in 4 cani de apa intr-o oala antiaderenta, cu capacul pus, la foc mic. Stingem focul cand toata apa s-a evaporat iar orezul este fiert. Il rasfiram cu furculita usor de tot. Nu vrem sa il amestecam ca pe pilaf.
- Orezul e fiert si este lasat deoparte, cu capacul pus. Se mai umfla putin si cand focul e stins si capacul e pus. Aburii functioneaza de minune sa pufoseasca orezul la maxim.
- Intre timp, ciupercile sunt deja fierte. Avem un wok delicios cu ceapa, ardei kapia, ciuperci shiitake si acum e timpul sa pregatim sosul delicios. In wokul nostru asiatic vom pune sosul de soia, sosul de chili si eventual si ceapa verde tocata marunt. Lasam sosul sa se incalzeasca la foc mic pentru ca toate aromele sa se combine.
- In acest wok delicios putem sa adaugam orezul fiert si sa il lasam si pe el sa se combine cu aromele asiatice sau putem servi orezul si ciupercile alaturi, separate frumos, in boluri dragute.
Aceasta mancare asiatica delicioasa se prepara rapid si simplu. Nu aveti nevoie de cine stie ce ingrediente ca sa obtineti un preparat asiatic delicios. Un pic de orez, cateva ciuperci, sos de soia, un pic de sos de chili (sau dulceata de ardei iute) si deja aveti o mancare asiatica delicioasa si super gustoasa.
Si daca vreti o salata asiatica delicioasa care sa mearga de minune cu aceasta mancare, va las mai jos reteta perfecta:
- castraveti, suc de limeta (lamaie verde cu gust specific asiatic), seminte de susan, sos de chili (sau dulceata de ardei iute). Combinati toate ingredientele ca in poza de mai jos si serviti alaturi de orice preparat asiatic doriti pentru placere maaaxima 🙂
Alaturi de wokul asiatic cu orez si ciuperci puteti sa serviti si tofu marinat in sos de soia 🙂 Doar puneti cuburi de tofu in sos de soia si sos de chili si le lasati acolo minim 10 minute. Le puteti adauga in tigaia fierbinte cu ciuperci sau le puteti servi separat, alaturi 🙂 Tofu este un ingredient clasic din gastronomia asiatica si unul foarte sanatos 🙂
Va amintesc si care sunt cele mai autentice arome specifice bucatariei asiatice: ceapa verde, usturoi, ghimbir, ardei iute si limeta (lamaie verde aromata). Mai adaugati si sos de soia si sos de chili si puteti sa transformati aproape orice mancare intr-o mancare asiatica delicioasa.
Si daca aveti si taitei de orez sau taitei de grau (ideal ramen), deja aveti o mancare asiatica completa 🙂
Iata mai jos inca un exemplu de mancare asiatica delicioasa si simpla. Sotam la wokul incins morcovi, ceapa, ciuperci, broccoli, varza, toate tocate grosier. Le tragem la foc iute in putin ulei de susan sau orice alt ulei dorim.
Cand sunt sotate dar inca crocante, adaugam sos de soia, sos de chili (sau dulceata de ardei iute) si taitei fierti si scursi bine. Servim imediat 🙂
Da, mancarea asiatica se poate pregati acasa si aici, pe blogul meu, va voi lasa in mod constant retete culinare asiatice delicioase si simple care va vor dovedi acest lucru. Nu sunt ele cele mai aspectuoase, dar eu nu le pregatesc pentru servire la restaurant. Copiii mei mananca taitetii asiatici si daca nu sunt serviti ca la restaurant. Nu mai pun la socoteala de cate ori i-au mancat direct din wok :)))) Ii rog mereu sa astepte sa fac poze si apoi pot manca tot wokul :)))
Va salut cu drag si va doresc sanatate maxima! Si spor la retete asiatice delicioase si sanatoase!