Ciupercile sunt sursa preferata de proteine de cea mai buna calitate. Au substante care pot ameliora afectiuni si boli serioase. De aici si extractele numeroase din ciuperci de soiuri diferite. Dar pana la remedii naturiste, haideti sa vedem cum putem incorpora ciupercile in alimentatia noastra sanatoasa.
Va las mai jos 10 idei de retete culinare cu ciuperci, cu descriere succinta a modului de preparare si a listei de ingrediente. Asa cum poate deja stiti, nu cantaresc ingredientele si le adaptez la ce ingrediente am in frigider.
Ciorba de bureti: legume, ciuperci pleurotus, bors sau suc de lamaie, ulei de masline, verdeata proaspata. Este o ciorba clasica in care fierbeti si ciuperci pleurotus si are o aroma incredibila.
Ostropel de ciuperci: ceapa, morcov, ciuperci Champignon, sotati la foc mic, adaugati apa, lasati sa scada, beti o limonada pana se fierbe totul, adaugati sos de rosii, sare, piper, usturoi, ulei de masline, asteptati inca 5-6 minute, stingeti focul, adaugati verdeata proaspata si serviti.
Tocanita de legume curcubeu: cartofi, ceapa, vinete, morcovi, ciuperci, ardei kapia, verdeata, ulei de masline, sare, piper. Toate ingredientele se fierb in aceeasi oala, respectand momentul de adaugare in functie de cat ii ia legumei sa fiarba. Explicatii ca ale mele nu are nimeni 😊
Tigaie picanta de pleurotus: Sotam ceapa tocata marunt impreuna cu ardei gras si ciuperci Pleurotus. Adaugam usturoi pisat marunt, sare si ardei iute. Lasam sa scada zeama lasata de ciuperci si stingem focul. E ceva divin 😊
Tigaie picanta de ciuperci: Este fix aceeasi reteta ca cea de mai sus doar ca folosim Champignon si adaugam spre final si rosii tocate sau suc de rosii. Nu uitati de usturoi caci el da toata aroma necesara pentru ca ciupercile sa aiba gust bun. Ciupercile fara usturoi sunt ca viata fara distractie 😊
Pilaf cu legume si ciuperci. Este un pilaf clasic in care adaugam si ciuperci tocate marunt. Eu le prefer pe cele din borcan, conservate in saramura. Au o aroma perfecta pentru pilaful de legume 😊
Paste cu ciuperci: Ciupercile se soteaza timp de 30 de minute la foc mic, intr-o tigaie in care am pus si putin ulei. Le lasam sa scada. Adaugam sare si piper si spre final adaugam si suc de rosii + 0 cana de apa. Lasam sosul de rosii sa se formeze si mai adaugam oregano, busuioc, cimbru, usturoi. Sosul de ciuperci se pune peste pastele fierte al dente si mancam pana ne opreste cineva 😊
Ciulama de ciuperci: Ciupercile se toaca marunt si se lasa intr-o tigaie incapatoare sa scada la foc mic. Adaugam sare si piper, usturoi si amestecam mereu. Cand sunt gata adaugam 2 linguri de faina, putin unt si amestecam energic. Vrem sa nu ramana cocoloase. Apoi adaugam un borcan de iaurt sau de smantana si stingem focul. Amestecam bine si servim cald sau rece.
Tocanita de ciuperci cu dovlecei. Este o tocanita clasica, cu ceapa, rosii, morcov. Adaugam si ciuperci, precum si dovlecei. Nu trebuie sa lipseasca usturoiul si mararul. Ele dau aroma acestui preparat dar si oregano, cimbru si busuiocul merg de minune.
Ciuperci in stil taranesc: Sotam ciupercile la foc mic, impreuna cu sare, piper, oregano, cimbru, busuioc, usturoi pisat marunt si putin ulei. Le lasam sa scada pana cand devin lucioase. Le servim cu sau fara ardei iute. Eu sigur voi opta pentru ardei iute proaspat, verde sau rosu.
Mai jos sunt tot ciuperci in stil taranesc. Sunt pregatite la fel ca cele de mai sus doar ca am adaugat si sos de soia. Sunt absolut delicioase 😊
Sper sa va placa si sa va inspire aceste retete culinare simple si delicioase. Ciupercile sunt o sursa buna de proteine si glucide complexe. Nu ingrasa, nu cresc colesterolul, nu cresc trigliceridele. Dimpotriva, sunt aliatul perfect pentru cine vrea sa isi protejeze sanatatea organismului. Nu uitati ca ciupercile intra in alimentatia copilului de la 4 ani incolo, dupa ce va da pediatrul un ok ferm. Nu dam ciuperci copiilor inainte de varsta de 4 ani pentru ca cei mici nu digera intotdeauna bine ciupercile iar acestea au si potential alergen.
Sa fim sanatosi si sa avem succes in tot ce facem!