Legislatia muncii nu se invata pe de rost ci o invatam prin intermediul spetelor si cazurilor pe care avem ocazia sa le intalnim in practica si in perioada de studiu. Insa nu uitati de Codul muncii si legile conexe inainte sa va apucati sa studiati cazurile de conflicte de munca 🙂
Astazi tratam un caz concret de legislatia muncii in forma simplificata, adica explicata de mine pe intelesul tuturor.
Datele problemei:
Angajatul merge la cursuri de formare profesionala pe banii companiei. Termina un curs de Marketing de 2000 de euro, maiculita!, si are act aditional prin care se stabileste o perioada de 2 ani in care sa se realizeze amortizarea efectiva a cheltuielilor cu formarea profesionala.
Angajatul termina cursul de marketing in luna iunie si imediat dupa finalizarea lui se decide sa plece intr-o alta companie. Detaliile ni le imaginam cu totii. A intalnit pe cineva la curs si i s-a propus un post mai bun 🙂 Fiecare isi imagineaza ce vrea!
Long story short, ne intrebam si noi ca niste oameni modesti: Angajatorul are dreptul ca intr-o astfel de situatie sa solicite angajatului suma integrala pentru formarea profesionala a angajatului?
Raspunsul meu este pozitiv. Da, angajatorul are dreptul sa solicite banii pentru formarea profesionala a angajatului, evident. Actul aditional este semnat de ambele parti cu buna credinta, angajatorul face dovada platii formarii profesionale, angajatul trebuia sa presteze activitate in lumina noilor competente castigate in timpul formarii profesionale.
Asa cum poate deja stiti, cheltuielile cu formarea profesionala se pot recupera direct proportional cu perioada de timp ramasa de la terminarea cursului si pana la valabilitatea actului aditional semnat intre parti.
In cazul nostru, daca angajatul pleaca imediat dupa terminarea cursului va plati toata suma. Asta pentru ca nu a apucat sa se amortizeze niciun pic din suma. Alta era situatia daca angajatul pleca dupa 1 an de la finalizarea cursului, va dati seama. Nu mai achita tot 2000 de euro din curs ci jumatate sau chiar nicio suma, in functie de perioada pe care ambele parti au negociat-o in contractul de formare profesionala.
Exemplu: partile au negociat ca timp de 2 ani de la finalizarea cursului, angajatul sa presteze activitate pentru angajator. Angajatul pleaca dupa 1 an si atunci are de platit doar 1000 de euro din 2000 de euro cat a costat cursul. Daca angajatul pleaca dupa 2 ani, nu mai plateste nimic.
Sper sa fie lamuritor exemplul meu cu privire la modul in care se amortizeaza cursurile de formare profesionala si cum se stabilesc sumele care se pot imputa salariatilor care au fost formati profesional si care demisioneaza inainte de termenul convenit de parti.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist