Legislatia muncii nu este simpla dar o simplificam. Citim legile si le explicam astfel incat sa intelegem la ce sa ne asteptam atunci cand suntem in postura de angajatori si in postura de angajati.
Astazi discutam un aspect important ce tine de securitatea muncii: se acorda sau nu echipament individual pentru salariatii aflati in perioada de proba.
Si raspunsul meu, de altfel foarte evident: Daaaa! Acordam echipament individual de protectie chiar si salariatilor aflati in perioada de proba. Va vine sa credeti?
Haideti sa fim seriosi putin si sa vedem de ce facem un asemenea gest. Nu din generozitate trebuie sa vina acest gest. Ci din faptul ca legislatia ne-o impune. Si desigur pentru ca etica ne dicteaza astfel.
Echipamentul individual de protectie se acorda obligatoriu si gratuit tuturor salariatilor nostri, indiferent ca au contract individual de munca pe durata determinata, nedeterminata, sunt in probe, au iesit din probe, au clauza de mobilitate samd.
Ca sa ma repet si sa pot sa punctez si mai bine aspectul nostru, acordam echipament individual de munca chiar si salariatilor care sunt in perioada de proba de 5 zile lucratoare 🙂
Va amintesc faptul ca salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa între 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare în cazul salariatilor încadrati în functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.
Deci daca avem un salariat nefericit care se afla intr-o perioada de proba de 5 zile si nu ii dati echipament individual de munca si se accidenteaza, sa nu ziceti ca nu v-am spus. Ca sa fie clar!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist