Securitatea muncii reprezinta un capitol pe care orice angajator trebuie sa il cunoasca in mod atent si cu toata implicarea din partea lucratorilor desemnati SSM. De ce? Pentru ca daca in legislatia muncii discutam despre drepturi stirbite, in securitatea muncii discutam despre accidente de munca si imbolnaviri profesionale acolo unde legea nu este aplicata intocmai cum a prevazut legiuitorul.
Astazi discutam putin despre accidentele de munca si bolile profesionale, 2 subiecte deloc frumoase dar necesare.
Asa cum prevede Legea nr. 319 din 2006, accidentul de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Boala profesionala – afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca.
Deci un accident pentru a fi considerat accident de munca trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Acelasi lucru se intampla si in cazul bolilor profesionale. Exista anumite aspecte de care medicii vor tine cont pentru a cataloga o boala ca fiind profesionala sau legata de profesie. Sunt multe aspecte care pot arunca un accident in afara muncii si sunt la fel de multe aspecte care pot face diferenta intre o boala profesionala si o boala legata de profesiune.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist