Securitatea muncii ramane un aspect pe care angajatorii trebuie sa il trateze cu maxima atentie si grija. Fiindca daca nu o respectam, automat vom avea parte de amenzi si sanctiuni din partea organelor de control.
Daca ma intrebati pe mine, securitatea muncii ramane un capitol dificil, complex si care cere multa munca atenta.
Si pentru ca sunt multe companii care doresc sa scape de SSM si iau decizia de a se lasa pe mainile unui serviciu SSM extern, astazi discutam putin despre raspunere in domeniu 🙂
Codul muncii spune ca „Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca. Daca un angajator apeleaza la persoane sau servicii exterioare, aceasta nu il exonereaza de raspundere in acest domeniu.”
Ce vrea legiuitorul sa spuna aici? Vrea sa spuna ca acolo unde actioneaza o persoana desemnata sau servicii SSM externe, angajatorul are aceleasi raspunderi de care trebuie sa se achite. Daca SSM-ul extern nu isi face treaba, angajatorul nu poate sa decat sa se indrepte impotriva lor, sa repare pagubele produse, sa isi asume problemele si neajunsurile cauzate de serviciul SSM extern.
Cu alte cuvinte, nu lasati lucrurile pe mainile serviciului SSM cu ochii inchisi. Colaborati, lucrati in stransa legatura, vedeti ce fac, aveti grija ca toate documentele sa fie in regula si la zi. Aveti grija ca situatia din teren sa fie buna, ca transmiterile intre companie si ITM sa fie efectuate corect si la timp. Situatia este a voastra si nu trebuie lasata din maini indiferent ce serviciu extern ati avea, indiferent ce armata de lucratori desemnati SSM ati avea alocati pentru compania dvs.
Recomandarea mea este sa aveti SSM interni care sa colaboreze indeaproape cu Serviciul extern SSM si impreuna sa se asigure ca pe partea de securitate si sanatate in munca (SSM) si pe partea de prevenire si stingere incendii (PSI) totul merge struna!
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist