Un salariat este declarat inapt temporar, pe motive medicale, cu ocazia unui control medical periodic. Simte ca ii cade cerul pe el si ca este cea mai rea veste pe care o putea primi.
Se regrupeaza, merge la medicul specialist, urmeaza indicatiile acestuia, tratament, dieta, stil de viata complet schimbat.
Dupa o perioada se intoarce la control medical si primeste rezultat APT, fara alte recomandari.
Cea mai proasta veste din lume s-a transformat in cel mai bun lucru care i s-a intamplat. Fara tratament si dieta probabil ca ar fi ajuns la complicatii medicale ireversibile.
Recunoscator? Evident! Si noi? Evident, caci asa inveti. Energia pozitiva se naste din inspiratie si din disperare. Uneori esti inspirat sa actionezi corect si alteori actionezi corect din disperare. Ambele variante sunt castigatoare.
Lucratorii departamentului SSM trebuie sa stie ca:
– angajatul care a primit diagnosticul inapt temporar nu are voie sa presteze activitate pentru angajator. E treaba omului ce face acasa la el sau la un alt loc de munca.
– angajatul va respecta indicatiile/ recomandarile medicului de medicina muncii si va merge la ce controale i se solicita.
– de la controalele de specialitate se intoarce cu scrisoare medicala, documente pe care lucratorii SSM le transmit in atentia medicului de medicina muncii.
– medicul de medicina muncii decide daca il cheama pe reevaluare pe salariat si cand anume.
– dupa reevaluare, daca lucrurile reintra in normal, angajatul poate primi rezultat APT sau APT Conditionat. Va incepe sa lucreze doar cu acordul medicului de medicina muncii.
Dragi cititori, va reamintesc un lucru important despre sectiunea mea de legislatia muncii. Aceste articole de legislatia muncii si managementul resurselor umane sunt pur informative. Va ajuta sa va faceti o idee mai clara despre legislatia muncii si HR. Va rog sa nu le folositi pentru a lua decizii de ordin juridic fiindca orice situatie in care va regasiti poate sa presupuna si alte variabile de care sa tineti cont, un context aparte, o situatie mai complexa sau mai aparte, informatii unice de la un caz la altul. Asadar, oricand doriti sa luati decizii juridice, este esential sa va sfatuiti cu un specialist in legislatia muncii, cu un expert in legislatia muncii, cu un consilier juridic sau cu un avocat specializat in dreptul muncii. Va recomand sa apelati la ajutor specializat daca sunteti in situatia unui conflict de munca sau credeti ca exista un conflict de munca in devenire.
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Owner si Creator www. marianicutar.ro | Jurnalista si Fotograf | Specializata in Legislatia Muncii, Managementul Resurselor Umane si Securitatea Muncii | Formator Autorizat | Tehnician Nutritionist