Da, tensiunea arteriala se poate controla prin tratament si prin dieta. Alimentatia sanatoasa, miscarea fizica si tratamentul pot ajuta enorm si pot face o echipa minunata pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala.
Nu cred ca tratamentul poate face miracole daca dieta este un dezastru, daca stresul este la limite maxime, daca nu exista miscare si activitate, daca avem haos in viata. Nu cred ca o pastila poate contracara toate efectele negative ale alegerilor noastre neinspirate.
Eu cred in munca de echipa, asa ca va prezint 17 moduri prin care putem sa contribuim la controlul hipertensiunii arteriale, conform specialistilor Healthline.com:
1. Mai multa activitate si miscare fizica te pot ajuta sa iti reglezi tensiunea arteriala. Eu aleg miscarea fizica blanda, mersul pe jos, plimbarile, curatenie casnica, gradinarit si orice alta forma de activitate fizica usoara. Nu ridic greutati si nu alerg la maratoane. Fiecare persoana are ritmul sau de activitate fizica asa ca un pas bun este sa consulti medicul indrumator si sa iti recomande o forma buna de activitate pentru tine.
2. Elimina greutatea excesiva pentru ca nu ajuta deloc daca deja suferi de hipertensiune sau ai cazuri in familie
3. Elimina zaharul din dieta sau foloseste-l asa cum iti indica medicul specialist.
4. Adu aport de potasiu in alimentatie pentru ca ajuta foarte mult. Consulta medicul inainte de a alege un supliment potrivit.
5. Consuma mancare integrala, alimente integrale si elimina mancarea procesata.
6. Elimina fumatul pentru ca are efecte negative pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala si se leaga de multe alte afectiuni.
7. Elimina stresul pentru ca de cele mai multe ori declanseaza puseuri de hipertensiune arteriala.
8. Mediteaza sau alege sa practici yoga pentru ca aceste practici te vor ajuta sa iti linistesti mintea si sa respiri corect, lucruri esentiale pentru a-ti controla tensiunea arteriala.
9. Consuma ciocolata neagra pentru ca ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Un cubulet de ciocolata neagra este suficient 🙂
10. Alege verdeturile medicinale pentru ca sunt bogate in antioxidanti si in plus te ajuta sa nu mai folosesti sare in exces in preparatele culinare pe care le pregatesti.
11. Pune accent pe somn de calitate pentru ca ajuta enorm in cazul in care suferi de hipertensiune
12. Consuma usturoi daca nu ai alte contraindicatii, pentru ca usturoiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Medicul specialist iti poate indica daca usturoiul poate fi inclus sau nu in dieta ta.
13. Consuma alimente bogate in proteine si fibre. Studiile arata ca o dieta cu aport potrivit de proteine si fibre ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arteriala in mod considerabil. Medicul specialist iti poate oferi o cantitate ideala de proteine si fibre pe care sa le incluzi in dieta ta.
14. Alege suplimentele care te ajuta sa iti reduci tensiunea arteriala. Medicul ti le poate indica.
15. Elimina alcoolul sau redu cantitatea conform cu indicatiile medicului.
16. Redu cantitatea de cofeina consumata pentru ca poate declansa puseuri de hipertensiune. Medicul specialist este cel care te poate ajuta sa iei o decizie corecta cu privire la consumul de cofeina.
17. Urmeaza tratamentul medicului si dieta indicata de acesta.
Dieta pentru hipertensiune arteriala include verdeturi si legume cu frunze verzi, salate colorate, fructe de tot felul, ceaiuri din plante medicinale, nuci si seminte, peste si fructe de mare, paste si paine integrala, uleiuri de cea mai buna calitate, lactate slabe si leguminoase delicioase, verdeturi aromatice si multe alte alimente care ne fac viata mai frumoasa 🙂
Hipertensiunea arteriala se tine sub control prin tratament dar are nevoie si de alimentatie sanatoasa si o dieta data si monitorizata de medicul specialist.
Sursa: https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/lower-it-fast
Retineti: Intotdeauna e important sa discutați cu medicul dumneavoastră specialist înainte de a face orice ajustare în regimul alimentar. Informațiile pe care le ofer sunt doar în scop informativ și reflectă experiența mea personală în procesul de pierdere în greutate și menținere, iar rezultatele pot varia de la o persoană la alta. Metodele care au avut succes în cazul meu nu neapărat vor funcționa la fel de eficient sau pot avea un impact redus în cazul altcuiva. Prin urmare, consultați medicul înainte de a face orice schimbare semnificativă în dieta dumneavoastră.
Sănătate maxima și mult succes la rețete culinare sănătoase și delicioase!
Cele mai noi retete de pe site>>>