Mancarea asiatica da dependenta din momentul in care te-ai prins cum se combina corect ingredientele de baza! Si nu este deloc imposibil sa gatiti mancare asiatica acasa. Mergeti si mancati la restaurante asiatice de 2-3 ori si veti vedea ca aromele asiatice va vor impresiona pentru totdeauna si apoi, cu rabdare, veti reusi sa reproduceti acasa la voi mancarurile preferate.
Ghimbirul din poza de mai jos este „vinovat” pentru cele mai multe preparate asiatice de nota 10 🙂 Adauga-l in mancare si deja incepe sa miroasa a mancare asiatica in bucataria ta 🙂
Eu am ramas iremediabil indragostita de mancarea asiatica dupa ce am mancat cateva feluri de mancare traditionale in restaurantele lor. Si urmarea fireasca a fost sa merg sa imi cumpar ingrediente asiatice din magazinele cu specific asiatic.
Nu sunt asa de scumpe cum le credem noi si de cele mai multe ori le folosesti cu economie si ajungi sa le termini foarte greu. Sosul de soia chiar nu este asa de scump daca stii de unde sa il cumperi si nici nu trebuie sa pui pana la refuz in mancare. Este de ajuns sa folosesti o lingura de sos de soia la un bol de orez si aroma devine incredibila 🙂
Iata care sunt ingredientele pe care eu le consider cheie pentru a pregati mancare asiatica delicioasa si super sanatoasa:
Pasta Miso – pasta de soia fermentata. Pe langa faptul ca sta la baza a zeci de retete asiatice, este elemental cheie pentru supa Miso. Este si plina de probiotice, motiv pentru care este un superaliment pe care numerosi medici si nutritionisti il recomanda pentru refacerea florei intestinale.
Mai jos este pasta miso japoneza 🙂
Asa arata pasta Miso rosie, bio 🙂 Exista si pasta Miso alba, precum si pasta Miso mai fluida
Mai jos este pasta de soia fermentata in stil corean 🙂
Mai jos este supa Miso, cea mai faimoasa supa asiatica, in care se fierb legume, alge, ghimbir, pasta Miso, sos de soia
Mai jos este pasta Miso la plic individual si il puteti folosi proaspat deschis, pe tot odata 🙂 Il puneti in supa calda si se dizolva imediat. Este pasta Miso naturala 🙂
Sos de soia si tofu – nu se poate fara sos de soia si probabil ca nici fara tofu fiindca aceste doua ingrediente stau la baza a sute sau mii de retete asiatice. Doar sa fie din ingrediente naturale. Nu folosesc sos de soia care sa contina coloranti si monoglutamat.
Ghimbir proaspat, ghimbir murat si ghimbir pudra. Supa Miso are nevoie de ghimbir dar si legumele trase iute la tigaie au nevoie de ghimbir. Orice mancare asiatica devine sim ai buna cu ghimbir adaugat.
Mai jos este ghimbir murat, pus de mine. Este delicios si super sanatos.
Mai jos este pasta de ghimbir si este absolut geniala 🙂
5 Chinese Spices este un mix de condiment esentiale pentru mancarea asiatica. Eu il am in permanenta in casa si nu m-as vedea fara el. Este aroma cea mai autentica pentru orice mancare asiatica, inclusiv pentru supe cu taitei 🙂
Ardei iute – orice mancare asiatica poate suporta cantitati considerabile de ardei iute. Si neaparat stingeti cu bere Asahi dupa Este o bere japoneza cu o aroma aparte. In mancarea mea asiatica folosesc fulgi de ardei iute, ardei iute intreg, sos de chilli, pasta de ardei iute, pudra de chilli si orice alta combinatie exista. Cel mai tare effect al ardeiului iute este ca te pufneste rasul in cel mai euphoric mod cu putinta. Asta pentru ca stimuleaza endorfinele <3 In poza de mai jos sunt pachetele de primavara in foi de orez si sos de chilli 🙂
Mai jos aveti sos de chilli, sos dulce acrisor, sos de stridii, muguri de bambus, 5 Chinese Spices, ghimbir. Daca le aveti pe acestea in bucatarie, sunteti 100% siguri ca puteti pregati mancare asiatica sanatoasa si delicioasa.
Foi de alge pentru retete de mancare asiatica delicioasa 🙂 Sunt folosite pentru sushi dar si pentru supele asiatice.
Salata de muraturi in stil asiatic. Este de baza daca vreti sa pregatiti retete asiatice.
Sos de peste, util si el dar eu nu prea ma omor dupa aroma lui 🙂 Poate ca inca nu am invatat cum sa il folosesc. Sau poate ca nu am nimerit inca acea combinatie asiatica in care sa mearga de minune. Oricum, este folosit in gastronomia asiatica foarte des. Este chiar considerat un ingredient de baza.
Foi de orez pentru pachetele de primavara. Sunt absolut esentiale daca stiti ca sunteti pasionat de aceste preparate faimoase in bucataria asiatica 🙂
Taitei de orez, taitei Udon, foi de orez si orez. Chiar nu avem cum sa facem mancare asiatica fara aceste ingrediente, fara a ne limita la ele. Sunt asa de multe ingredient pe baza de orez: foi de orez pentru pachetele de primavera, otet de orez, taitei de orez cu sau fara tapioca, taitei de grau pentru supa si legume stir fry, taitei udon din grau, taitei soba din hrisca Nu ma provocati sa le enumar pe toate pe care le-am mancat eu pana acum ))
Aici aveti taitei udon, in stil japonez, esentiali pentru cei care adora mancarea asiatica cu taitei 🙂
Orezul ar trebui sa fie din cel specific asiatic, care se face bob cu bob.
Si daca vreti orez asiatic bob cu bob, va sfatuiesc sa va luati o oala antiaderenta. O cana de orez are nevoie de 2 cani de apa, foc mic si capacul pus. Nu amestecati. Asteptati pana cand apa s-a evaporat. Stingeti focul si rasfirati orezul cu o furculita 🙂
Alge – alge brune, alge verzi, alge uscate, alge murate, you name it Eu prefer si foile de orez care se folosesc la sushi pentru ca sunt ieftine si la indemana. Doar rup o foaie de alge si o bag in supa miso si apoi pot sa mor fiindca nu mai vreau nimic si as muri fericita.
Ciuperci Shiitake, champignon, ciuperci urechi de lemn, orice ciuperci aveti la dispozitie 🙂 Mai jos sunt ciuperci Shiitake pe care eu le ador si pe care le puteti cumpara de la magazinele asiatice.
Ceapa verde, ghimbir, lamai, limete si coriandru – de baza in bucatarie pentru toti iubitorii de mancare asiatica.
Kimchi – este varza murata in stil asiatic, cu sos de soia, sos de peste, boia de ardei, sos de chili, ghimbir si alte ingrediente specific asiatice. Eu cumpar kimchi de la magazinele cu mancare asiatica si este intotdeauna un ingredient perfect de pus in legumele trase la tigaie sau in supele asiatice picaaaante 🙂
Supele cu alge si cu ghimbir sunt dementiale. Adaugi si putin sos de soia, ardei iute si deja ai cea mai autentica mancare asiatica din lume. Si vreau sa va spun un secret super: mancarea asiatica se face in 10 – 15 – 20 de minute maxim! Asta da veste, mai ales pentru gospodinele care se tem sa petreaca prea mult timp in bucatarie )) Printre ele ma numar si eu, stati linistite. Locul meu preferat este in dormitor, cocotata in varful patului, cu un vraf de carti si markere colorate ))
Pachetelele de primavara pot fi facute in casa sau pot fi cumparate deja pregatite si doar le coaceti la cuptor sau le puteti praji in ulei 🙂
Algele sunt si ele super importante si ingrediente esentiale pentru a pregati mancare asiatica. Eu de multe ori le cumpar deja hidratate si doar le combin cu putin otet de orez (mirin) sau otet simplu, ulei de susan, sare, piper, morcov 🙂
Gyoza sau coltunasi asiatici – si acestia sunt de baza daca doriti sa pregatiti mancare asiatica acasa. Pot fi coltunasi umpluti cu carne sau cu legume 🙂 Eu prefer sa ii cumpar congelati si apoi doar ii prajesc in putin ulei de susan sau de masline. Se servesc cu sos de soia 🙂
Muguri de bambus – de baza daca doriti sa pregatiti legume in stil asiatic. Se pun in tigaie alaturi de alte legume si se prajesc la foc iute, cu orice condimente asiatice va plac.
Rice cakes – orez fiert si rulat sub forma de tuburi groase 🙂 Se fierb in apa cu putina sare, la fel ca taiteii de orez. Apoi se combina cu sosuri asiatice si legume trase la tigaie in stil asiatic, cu ulei de susan, condimente specifice, ardei iute samd.
Legume de tot felul, de la ceapa alba si ceapa verde, la usturoi, ardei gras, ardei kapia, morcovi, bok choy, varza, mazare etc. Mancarea asiatica are nevoie de multe legume 🙂 Este considerata a fi o mancare sanatoasa si foarte hranitoare. Noi controlam ingredientele si noi decidem ce condimente vom folosi si cata sare adaugam in ea! Eu nu pot sa mananc mancare prea sarata si nici prea picanta, asa ca imi controlez foarte atent ingredientele asiatice pe care le folosesc.
Mai jos este si cea mai gustoasa combinatie asiatica pe care o iubesc copiii mei: orez asiatic + pachetele de primavara + sos dulce-acrisor 🙂 Este apogeul mancarurilor asiatice la noi in familie, cel putin pentru copiii mei.
Mai am multe alte mancaruri in topul meu de preparate asiatice iubite si promit sa vi le prezint in viitoarele mele articole de pe site 🙂
Va pup cu drag maxim si va mai astept pe blog pentru ca sunt cea mai mare fana a mancarurilor asiatice, fie ele chinezesti, japoneze, coreene sau de alt fel 🙂 Gatesc asiatic macar de 2-3 ori pe saptamana si mananca toata familia din mancarea mea asiatica :)) Deci imi asum responsabilitatea sa combin ingredientele asiatice intr-un mod sanatos si gustos in acelasi timp 🙂