Astazi va ofer o reteta simpla si rapida de ciuperci scazute la tigaie, servite cu mamaliga si mujdei. Nu e obligatoriu sa le serviti astfel caci merg de minune si alaturi de paine buna, mai ales daca este cu maia sau este o paine facuta in casa.
In esenta, este o reteta traditionala de ciuperci scazute la ceaun, o mancare delicioasa, satioasa, hranitoare si simplu de pregatit.
Matusile mele fac cele mai bune ciuperci dar desigur ca folosesc hribi, ghebe, ciuperci diverse de padure. Si cand nu am la dispozitie astfel de ciuperci, ma descurc si cu Champignon brune sau albe. Le prefer pe cele brune si musai sa fie vrac, caci sunt mult mai aromate.
Ingrediente necesare pentru ciuperci delicioase scazute la ceaun:
- 1 kg de ciuperci champignon brune (sau albe)
- 4-5 linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui
- sare si piper
- 7-8 catei de usturoi
- dafin, cimbru uscat sau crenguta de cimbru
Mod de pregatire simplu si rapid:
- Ciupercile se spala, se curata, se toaca. Eu le toc pe jumatate sau chiar pe sferturi daca sunt mai mari.
- Se pun la foc mediu cu 4 linguri de ulei si se lasa la innabusit. Doar daca simtiti ca trebuie, mai adaugam o cana mica de apa. Ele oricum isi lasa sucul propriu.
- Amestecam din cand in cand in ceaunul cu ciuperci ca sa nu se prinda.
- Adaugam sare si piper, o foaie de dafin, cimbru uscat, 3-4 catei de usturoi tocati marunt si lasam totul la foc potrivit pana cand ciupercile devin lucioase si apa s-a evaporat complet. Cam 45 de minute le las eu la foc.
- Cand apa s-a evaporat si ciupercile au devenit uleioase, e semn ca sunt gata. Nu le las sa se rumeneasca.
- Ciupercile se servesc cu mamaliga si cu mujdei.
Este o mancare delicioasa, de post, modesta dar sanatoasa, foarte apetisanta chiar si pentru carnivori, caci ciupercile sunt la fel ca si carnea, poate mai hranitoare, sigur mai sanatoase.
La noi acasa, ciupercile sunt nelipsite din meniul saptamanal. Fie ca sunt trase la tigaie cu putin sos de soia, fie ca sunt scazute la ceaun, fie ca sunt ostropel sau tocanita, sigur avem ciuperci in meniu.
Va salut cu drag si va doresc sanatate maxima!
Cele mai noi retete de pe site>>>