Cea mai simpla dulceata de salcam se face acasa, in maxim 4 ore. Nu dureaza mai mult de atat si va arat astazi cea mai simpla reteta de dulceata din flori de salcam. Nu va trebuie nici foarte multe ingrediente, ci flori de salcam, zahar, apa si lamai. Va mai trebuie borcane cu filet bun si va incurajez sa cumparati mereu capace noi pentru ca filetul chiar trebuie sa fie foarte bun. Avem nevoie de vid ca sa putem pastra aceasta dulceata valoroasa de salcam in cea mai buna stare.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru a pregati dulceata din flori de salcam:
- 400 de grame de flori de salcam, spalate, fara codite
- 3 kg de zahar
- apa – 1 litru
- 3 lamai
Mod de pregatire simplu si rapid pentru o minunata dulceata din flori de salcam:
- Punem apa la fiert si in ea punem tot zaharul.
- Amestecam cu o lingura de lemn ca sa se dizolve zaharul.
- Taiem lamaile felii groase si le punem la fiert in apa cu zahar.
- Cand feliile de lamaie au fiert cam 30 de minute, le scoatem.
- In siropul din oala vom pune florile de salcam. Le tragem de pe tulpina foarte usor. Raman doar florile.
- Florile de salcam fierb la foc mediu timp de 3-4 ore.
- Verificam dulceata punand o picatura pe o farfurie curata si uscata. Vrem sa nu curga, ci sa fie destul de consistenta.
- Cand dulceata e gata, o punem in borcane curate si uscate. Infiletam bine capacul si dam borcanele deoparte la loc aerisit, intunecat, racoros.
Dulceata de salcam este gata si este minunata. Este foarte aromata si siropul de zahar devine lipicios – gumat – gumilastic – ca un fel de rasina delicioasa pe care eu as manca-o goala daca nu mi-as face griji de silueta.
Eu folosesc dulceata de salcam la clatite, la checuri, la torturi si mai ales la limonada. In loc sa pun zahar sau miere in limonada, pun o lingura de dulceata de salcam care da gust dulce si aroma incredibila.
De unde am eu salcamul? Nu am de unde sa il cumpar si sincera sa fiu nu am vazut nicaieri la vanzare, asa ca am luat flori din pomii din cartier. Eu sunt din Bucuresti si am norocul sa am pe strada mea 2 salcami bogati si la crengile carora ajung cu usurinta.
Cat de aroma si de gustoasa este dulceata de salcam de casa nu veti afla pana nu faceti. Nu se compara cu cea din comert. Si va asigur ca o sa va placa tot procesul pentru ca este super simplu. Florile de dulceata plutesc la suprafata siropului de zahar si nu au nici cea mai mica sansa sa se prinda de fundul vasului in care fierbeti dulceata de salcam. Deci este o placere sa stai pe langa plita, sa mirosi aroma de salcam si sa nu te temi ca trebuie mereu sa invarti in oala ca sa nu se prinda. Nu se prinde deloc.
Va incurajez sa faceti dulceata de salcam si sa imi spuneti daca aveti si alte idei pentru a o servi, pe langa cele pe care le stiu si eu. Dintre toate, limonada cu salcam este cea mai buna pentru mine 🙂
Sanatate maxima si mult succes la retete sanatoase!