Vrem mancare asiatica foarte des pentru ca este deosebit de gustoasa. Sa nu mai punem la socoteala faptul ca este super sanatoasa 🙂 De fapt, haideti sa asezam acest aspect chiar in topul alegerilor noastre pentru ca alegerile noastre ne determina calitatea vietii. Nu o spun eu, ci toti medicii nutritionisti si restul specialistilor in nutritie. Mancarea sanatoasa inseamna longevitate, energie, o viata traita la maxim din toate punctele de vedere, inclusiv al starii de bine. Good food este good mood.
Astazi dam putina atentie unui ingredient asiatic delicios, sanatos, bogat in probiotice care sunt responsabile inclusiv pentru starea de bine de care dispunem. Se pare ca studiile recente arata ca intre bacteriile bune de la nivelul intestinului si starea noastra de bine, de confort, exista o relatie directa si clara.
Nu o sa intru in prea multe detalii fiindca nu vreau sa va plictisesc, asa ca o sa va spun cateva detalii despre kimchi. Este o varza murata in stil coreean, asiatic. Se pregateste si in gastronomia chineza, cea japoneza si nu numai. Dar se pare ca originea este in gastronomia coreeana, pe care eu o ador pur si simplu!
Kimchi este varza asiatica lasata la fermentat impreuna cu pasta de soia, fulgi de ardei iute, sare, zahar, ghimbir si nu numai. Exista numeroase retete dar baza este sare + soia + ardei iute. In kimchi se pune si morcov, chiar si ceapa verde, usturoi si nu numai.
De unde cumpar eu kimchi? Exista mai multe magazine asiatice de unde puteti cumpara kimchi. Nu este ieftin dar merita incercat macar o data. Kimchi costa in jur de 10 lei o portie cat vedeti in poza de mai jos, adica un bol mediu umplut pe jumatate.
Cum se foloseste kimchi? Kimchi se mananca simplu, ca atare, insa nu pot sa spun ca este un gust incredibil de bun. Este o varza murata sarata si dulceaga, iute, toate in acelasi timp. Asta este specific mancarurilor asiatice.
Dar kimchi se mananca ideal in stare incalzita. Puteti sa adaugati kimchi la preparate asiatice, in tigaie picanta, in legume trase la tigaie la foc iute, in supe cu taitei, in mancaruri cu taitei de orez sau de faina. Nu as recomanda sa prajiti kimchi fiindca s-ar distruge bacteriile bune.
Kimchi se consuma si in salate asiatice, dar si in orez fierbinte, abia tras de pe foc. Pur si simplu adaugati kimchi in orezul fierbinte si serviti cu sos de soia. Nu veti regreta nicio imbucatura. Kimchi are o aroma aparte si cred ca trebuie incercat macar o data. Daca va place, luati din nou. Kimchi nu este o avere dar este un produs scumpicel. Asta ma face sa ma gandesc super serios sa imi fac kimchi in casa. Exista numeroase retete de kimchi facut acasa pe net si cred ca nu sunt ceva absolut imposibil.
Kimchi se poate manca crud? Da, se poate manca si ca atare, desigur. Dar asa cum va spuneam, mai bine il mancati in preparate culinare, dupa ce l-ati pregatit termic un picut. Exista retete in care kimchi se prajeste la foc iute sau se fierbe la foc mare. Eu nu am facut inca asa ceva fiindca va spuneam ca are probiotice pretioase si aceste bacterii bune se distrug la temperatura ridicata. Asa ca eu mananc mai degraba kimchi incalzit. L-am mancat si crud, sunt sanatoasa si nu am murit :))) Kimchi este un fel de varza murata, nu contine nimic periculos. Si se poate face si acasa daca vreti sa fiti mai siguri ca aveti pe masa un preparat 100% natural.
Daca ma incumet sa fac acasa kimchi promit sa revin cu reteta. Pana atunci, va doresc multa sanatate si mult succes in tot ce faceti!