Desert de nota 10, va promit. Nudli se mai numesc si putzishoare dar mie imi place sa le spun nudli. Copiii mei le spun gnocchi fara sos de rosii :)) Caci, de fapt si de drept, se fac foarte simplu din aluatul pentru gnocchi.
Nudli se servesc tavaliti prin pesmet cu zahar si scortisoara sau prin nuca, zahar si scortisoara.
Nudli este un desert extrem de gustos. Unii spun ca are origine ungureasca, altii spun ca este un desert autentic evreiesc si altii spun ca ar fi adus din Bavaria. Nici nu stiu si nici nu conteaza. Conteaza ca ne place si este o varianta destul de sanatoasa de desert.
Ingrediente necesare pentru 4 portii mari de adult:
- 500 grame de cartofi fierti sau facuti piure
- 200 grame de faina + 100 de grame de faina aditionala, pentru plansa
- 10 linguri de pesmet SAU 10 linguri de nuca macinata
- 1/2 lingurita de scortisoara
- 5 linguri de zahar brun sau orice zahar
- un praf de sare
- 1 plic zahar vanilat
Modul de pregatire este super simplu:
- Cartofii fierti se piseaza ca pentru piure si in acest piure incorporam faina, incet-incet.
- Framantam aluatul si vrem sa ne iasa unul pe care il putem modela sub forma de suluri. Sa nu fie prea vartos, sa nu fie prea moale.
- Daca simtiti ca trebuie mai multa faina, mai puneti. In functie de cartofi si in functie de faina, gramajul poate sa difere.
- Aluatul format se imparte in 6-7 bucati si formam suluri de grosimea degetului mare. Aveti nevoie de o plansa pudrata cu faina.
- Taiem bile de cca 4 cm. si avem grija sa nu se apropie prea mult unele de altele. Le mai pudram cu putina faina.
- Intr-o oala cu apa clocotita si cu focul dat la minim, punem bilele formate. Nudlii vor fierbe cam in 5 minute si se vor ridica la suprafata, semn ca sunt aproape gata si le putem scoate afara cu ajutorul unei strecuratori. Eu le mai las sa mai stea la foc mic, la suprafata apei, timp de 1 minut, ca sa fiu sigura.
- Nudlii fierti se strecoara bine de apa si se tavalesc prin amestecul de nuca macinata, zahar, scortisoara, un praf de sare, plicul de zahar vanilat. E bine sa formati acest mix din timp si cand sunt gata nudli, doar sa ii adaugati in castronul respectiv.
Daca doriti sa folositi pesmet in loc de nuca macinata, va recomand ca pesmetul sa fie lasat 3-4 minute la foc mic intr-o tigaie incinsa. Amestecam mereu si asteptam sa se rumeneasca pesmetul frumos, sa fie auriu. Apoi stingem focul, adaugam zahar, scortisoara si zahar vanilat. Acesta este amestecul identic cu cel de mai sus, doar ca in loc de nuca avem pesmet. Mai sunt si oameni care nu mananca nuci si oameni care au alergie la nuci.
Daca nu va place ideea de pesmet si nici ideea de nuca macinata, puteti sa puneti la robotul de bucatarie biscuiti si sa ii rasniti pana cand se fac praf. Adaugati nudli in pudra de biscuiti si ati rezolvat problema :))
Aroma de scortisoara este singura care ar trebui sa nu lipseasca si probabil nici zaharul vanilat, caci ele dau gustul absolut unic oricarui desert. Iar nudli nu fac exceptie de la aceasta regula. Copiii mei adora nudli cu miere si scortisoara iar eu i-as manca si cu gem de zmeura 🙂
Sanatate maxima si mult succes in tot ce faceti!
Va mai astept pe blog cu si mai multe retete culinare sanatoase, dietetice, delicioase si rapide!
Va invit sa ma urmariti si pe Facebook, pe pagina mea: Mananca Sanatos cu Maria