Ne plac mult toate acele retete care imbina utilul cu placutul. Sa fie si simple, si rapide, neaparat delicioase si obligatoriu sanatoase. Caci la ce bun o mancare gustoasa dar care iti creste colesterolul sau care iti imbolnaveste ficatul.
Asadar, din categoria de retete dietetice rapide face parte si reteta de azi si sper mult sa va placa. Cu toate ca multi credem ca este o mancare simpla si pe care o poate prepara si un copil, eu va spun sincer ca au fost dati cand nu mi-a iesit un preparat de nota 10.
Lista de ingrediente pentru mancare de mazare cu sos de rosii:
- 500 grame de mazare (suficient pentru 2 adulti)
- 2-3 catei de usturoi
- 500 ml de sos de rosii simplu sau cu busuioc
- oregano, cimbru, busuioc
- 2 foi de dafin
- sare si piper
- 3-4 linguri de ulei de masline
Mod de pregatire pentru o minunata mancare de mazare cu sos de rosii:
- Mazarea congelata direct din punga, proaspat scoasa din congelator se pune intr-o oala cu 3 cani de apa.
- Lasam mazarea sa fiarba linistita cu 2 foi de dafin si cu focul dat mic. Cam 30 de minute tot trebuie sa bolboroseasca ca sa fie fiarta.
- Separat, facem sosul de rosii. Intr-o tigaie incapatoare vom pune sosul la foc mic. In el punem sare, piper, oregano, cimbru, busuioc, usturoi pisat marunt, ulei de masline. Lasam sosul sa fiarba la foc mic 5-6 minute maxim.
- Mazarea fiarba se combina cu sosul de rosii aromat. O sa vreti sa il mancati ca atare dar eu va recomand sa il turnati peste mazare. Facem o treaba buna caci daca il mancati simplu, bag mana in foc ca o sa vreti sa o faceti cu paine si asta nu mai este chiar asa de dietetic, desi o sa ne placa fara doar si poate.
- Mazarea si sosul de rosii trebuie doar sa se combine si nimic mai mult. Nu mai dati drumul la niciun foc.
- Asezati farfurii pe masa, serviti mancarea de mazare cu sos de rosii si nu uitati ca puteti sa puneti in sosul de rosii si un pic de ardei iute tocat daca stiti ca mancati iute.
Eu servesc mereu mancarea de mazare cu sos de rosii la pranz. Nu prea o servesc la cina dar sunt sigura ca nu ar fi o tragedie.
Eu prefer ca mancarea de mazare cu sos de rosii sa nu aiba alaturi nici paine, nici salata. Chiar nu e cazul. Se mananca ca atare si nu are nevoie de carne din punctul meu de vedere dar voi puteti face cum doriti. O proteina mai frumoasa si mai curata decat mazarea gasim rar. Iar mazarea este recunoscuta pentru numeroase beneficii pentru sanatate si chiar nu merita stricata cu o bucata de carne alaturi.
Dar, repet ca o baba surda, aceasta este opinia mea. Pentru copii mai faceam si eu in trecut mazare cu sos de rosii si pui si era bun, ce sa zic. Sa nu fim farisei. Mazarea si puiul merg bine cu sos de rosii. Dar cum copiii mei nu mai vor carne, m-am scos 🙂 Nu mai cumpar decat foarte rar si de cele mai multe ori mancam mazare cu sos de rosii ca atare, 100% vegetal.
Apropo, uleiul de masline va invit sa il adaugati in sosul de rosii care sa fiarba la foc mic. Nu incingeti tigaia de asa natura incat sa se arda fundul si toti antioxidantii din uleiul de masline sa fuga mancand pamantul.
Lasati focul mic, turnati-va un pahar de vin, relaxati-va putin, lasati rosiile sa bolboroseasca si ele linistite. Ce atata graba 🙂 Ca doar nu facem sarmale pentru tot poporul. Facem o banala mancare de mazare care este asa de simpla incat ar trebui sa ne fie rusine ca ne-a luat doar 30-40 de minute cu tot cu spalatul vaselor. Dar nu le spunem celor dragi. Ii lasam sa creada ca a fost treaba dificila si ca nu e usor sa fii gospodina adevarata. Stim noi adevarul!
Va pup cu mare drag si va doresc tot binele din lume si sanatate maxima!
Aflati si alte retete inspirate din dieta mediteraneana.