Salata Ezme este o mancare delicioasa, de origine turceasca. Se consuma ca aperitiv, pe paine, pe lavaș, pe lipie libaneza si langa o sumedenie de garnituri. Are antioxianti pretiosi in cantitate mare si foarte putine calorii.
Personal, prefer salata Ezme pe paine sau langa orez. Este ingredientul pe care ma bazez pentru a adauga iuteala perfecta oricarui preparat.
Iata si ingredientele de care aveti nevoie pentru a pregati salata Ezme:
- 2 rosii
- 1 ceapa mica
- 1 ardei gras mic
- patrunjel tocat marunt
- 1/4 ardei iute tocat marunt
- 1 lingura de bulion
- zeama unei lamai
- menta proaspata maruntita sau uscata
- o lingurita mica de sumac (condiment arabesc – turcesc)
- 2 linguri ulei de masline
- sare
Optional se mai adauga castraveti si ceapa verde. Eu nu adaug nici, nici.
Mod de preparare, cu rabdare adaugata 🙂
- Tocam marunt tot ce este de tocat: rosii, ceapa, ardei gras, patrunjel, menta.
- Adaugam restul ingredientelor: bulion, sare, zeama de lamaie, sumac, ulei de masline. Sumacul se cumpara de la magazinele turcesti.
- Se serveste pe paine, pe lavaș, pe lipie libaneza, langa pilaf, langa orice alt principal.
Salata Ezme este pur si simplu delicioasa si se preteaza multor mancaruri principale. Se poate prepara cu ardei iute proaspat tocat sau cu fulgi de ardei iute, cu pudra de chili, cu pul – biber (ardei iute tocat marunt in stil turcesc, se gaseste tot la bacaniile turcesti).
Mancarea turceasca este diferita fata de mancarea romaneasca si are farmecul ei. Are arome diferite si se deosebeste de departe prin utilizarea unor verdeturi si condimente noi fata de cele folosite la noi: menta, za’atar, ienibahar, sumac, chimon si nu numai. Cu rabdare le puteti descoperi pe toate.
Nu o sa uit cand am intrat prima data in bacania turceasca care tocmai se deschisese aproape de casa mea, acum 9 ani. Am intrat si nu stiam niciun ingredient specific turcesc. M-a ajutat o doamna amabila si mi-a dat cadou o carte de retete culinare turcesti. Am ramas uimita, va dati seama. Sa intri intr-o bacanie si sa ti se dea o carte cu retete 🙂 Este bacania din care imi fac cumparaturile si in ziua de azi, evident 🙂
Sa aveti pofta si spor la retete culinare deosebite!