Sa faci mancare de dieta care chiar sa iti placa este uneori dificil. Am mai auzit eu de persoane care tin dieta si imi spun ca isi detesta mancarea si ca toate preparatele lor sunt fade si lipsite de gust, de aroma. Si e normal ca isi detesta dieta si abia asteapta sa scape de ea. Se gandesc oare la tot felul de preparate culinare delicioase pe care le vor consuma dupa dieta? Nu de alta dar cand mergem la extreme, tindem sa o dam dintr-una in alta, ca intr-un meci de ping pong unde uneori lucrurile o cam iau razna :)))
Eu sunt adepta dietelor echilibrate, cu masura in toate, cu mancare buna si sanatoasa, delicioasa si hranitoare, simpla si rapida. Adica sa mancam bine, sa ne saturam, sa nu facem foamea, sa mancam ceva ce ne place, sa ne faca placere sa ne punem la masa.
Si astazi va ofer 7 retete rapide, de dieta, asa cum le-am pregatit pentru mine. Daca sunt bune sau nu pentru dieta dvs., aici va rog sa stabiliti dvs., cu specialistii care va fac dieta. Eu promit sa va inspir cu acele preparate care mie imi fac dieta mai placuta:
Guacamole delicios adaptat pentru mine – pun la blender miez de avocado + suc de lamaie + 2 catei de usturoi + sare + piper + 1 dovlecel fiert + 2 linguri de ulei de masline. Fac totul pasta fina de tot. O decorez cu felii de rosii, presar sare si piper pentru gust suplimentar.

Humus delicios cu ardei copt si masline, un preparat sanatos si bogat in fibre – Pun la blender 2 conserve de naut fiert si clatit bine, scurs bine + zeama unei lamai + 4 linguri de ulei de masline + 2 lingurite de tahini (pasta de susan, se gaseste la magazinele cu specific oriental-turcesc) + un varf de lingurita de pudra de chimion + un varf de lingurita de boia de ardei + ceasca mica de apa doar daca mai e nevoie ca sa mearga blenderul ca lumea. Rezulta o pasta cremoasa delicioasa pe care asezam putin ardei copt, masline, patrunjel verde tocat marunt si un pic de ulei de masline. Servim cu paine sau cu legume crude (morcov, apio, ardei gras, castraveti etc.)

Tocanita delicioasa de naut – Intr-o oala incapatoare punem la innabusit 600 ml de sos de rosii cu cimbru, oregano, rozmarin, 2-3 linguri de ulei de masline, 2-3 catei de usturoi tocati marunt, sare si piper. Lasam sosul sa scada timp de 4-5 minute si apoi adaugam naut fiert si bine scurs. Lasam nautul sa fiarba la foc mic in sosul de rosii timp de 2-3 minute. Stingem focul, asezonam cu patrunjel verde si servim.

Salata greceasca delicioasa – Tocam rosii, castraveti, andive sau salata verde, ceapa alba sau rosie. Adaugam branza de care dorim, masline, capere (optional), ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Si servim ca atare sau cu putina paine de care dorim. Eu aleg painea integrala fiindca are mai multe fibre si atunci tine de foame mai mult timp. Este un preparat culinar simplu si rapid, perfect pentru dieta mea.

Pleurotus tras la tigaie – Spalam ciupercile, le taiem putin din codita, le rupem in bucati si le tragem la tigaie timp de 5-6 minute cu putin ulei de masline, sare, piper, cimbru, dafin, oregano, rozmarin si orice condimente si verdeturi va plac. Adaugam o cana de apa, lasam ciupercile sa fiarba minim 20-30 de minute sau pana sunt gata. Apoi stingem focul, adaugam patrunjel verde, mujdei si servim cu mamaliga proaspata sau chiar de cu o zi in urma. Este un preparat delicios, sanatos si perfect pentru dieta mea.

Broccoli cu branza – Fierbem la foc rapid sau la abur buchetele de broccoli. Eu le vreau inca verzi, asa ca le oparesc timp de 2 minute in apa clocotita. Le scurg bine, le pun intr-un vas incapator. Stropesc cu ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, cimbru uscat, oregano uscat. Adaug branza telemea sarata sau putin sarata si servesc pranzul. Este o mancare sanatoasa, rapida, delicioasa si hranitoare. Pentru dieta mea, este un preparat perfect.

Salata delicioasa de naut fiert cu patrunjel si castraveti – Deschid o conserva de naut fiert (sau puteti folosi naut proaspat pe care il puteti fierbe dar dureaza destul de mult), clatesc nautul, il scurg bine, il pun intr-un bol incapator. Peste nautul fiert si bine scurs, adaug castraveti proaspat tocati, patrunjel proaspat tocat. Stropesc cu putin ulei de masline, suc de lamaie, sare, piper, cimbru uscat, oregano uscat. Si servesc o masa delicioasa, bogata in antioxidanti, proteine, fibre, minerale si vitamine.

Dragilor, acestea sunt preparatele culinare pe care vi le ofer spre inspiratie si rugamintea mea este sa le imbunatatiti dupa cum doriti si va place. Tineti cont de ce legume si verdeturi aveti prin lada de legume a frigiderului si puteti sa adaptati retetele mele dupa cum considerati de cuviinta.
Pentru dieta mea, intotdeauna voi folosi legume din plin. Nu exagerez, asa ca nu mananc ligheane de salate :))) Dar nici nu fac foamea. Merg mereu pe calea de mijloc si am observat, in toate capitolele din viata mea, ca este cea mai buna cale.
Va doresc multa sanatate si inspiratie culinara maxima!
Va invit sa ma urmariti pentru si mai multe retete de mancare sanatoasa:
Cele mai noi retete de pe site>>>


