Ghebele sunt delicioase, printre cele mai bune ciuperci pe care le-am mancat vreodata si pe care de obicei le fac scazute la ceaun. Dar azi le-am inclus intr-o ciorba delicioasa de legume si va las reteta mai jos, sa va inspire.
Eu am avut ghebe congelate, cumparate. Deci am incredere ca sunt bune. Se zice ca trebuie sa iei ghebe culese de cineva care le cunoaste foarte bine. Si cum nu am de la cine sa le iau in acest moment, le-am cumparat. O punga are cam 500 de grame de ghebe, suficient pentru o ciorba mica.
Ingrediente necesare pentru ciorba de legume cu ghebe:
- un morcov mic
- un ardei gras mic
- un pastarnac mic
- 1/4 telina mica
- o radacina mica de patrunjel
- 500 ml bors
- 500 grame de ghebe
- sare, piper
- patrunjel verde tocat marunt, leustean verde tocat marunt
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui sau de masline
- dafin
Reteta este super simpla:
- Fierbem ghebele timp de 45 de minute si aruncam apa, le clatim bine. Le scurgem si le lasam deoparte.
- Tocam legumele pentru ciorba, le punem la foc intr-o oala incapatoare cu apa rece.
- Adaugam sare, piper, dafin, lasam legumele sa fiarba bine.
- Cand legumele sunt fierte, adaugam ghebele fierte si scurse.
- Mai lasam totul sa dea un clocot, sa se intalneasca aromele.
- Adaugam borsul fiert separat in clocot si putin ulei de calitate.
- Stingem focul, adaugam verdeata tocata marunt, servim.
Si asa de simplu se face ciorba de legume cu ghebe. Eu fierb ghebele bine, arunc apa de la ele, le clatesc si apoi le folosesc in orice mancare vreau. In ciorba, in pilaf, scazute la ceaun.
Va salut cu drag si va doresc mult succes in tot ce faceti! Sa faceti bine si cu suflet!