Ne place gratarul de legume mai mult decat orice alt gratar :)) Unii suntem construiti sa adoram anumite ingrediente mai mult decat pe altele. Este si cazul meu. As renunta la orice pentru un gratar fierbinte de legume. Si cele mai bune legume pe gratar sunt dovleceii si vinetele. Azi va invat cum se fac pe gratarul de acasa, fara nicio problema si la nivel inalt de gust si consistenta semi-crocanta.
Ingrediente de care aveti nevoie pentru cel mai bun gratar de legume in stil mediteranean:
- 2 dovlecei
- 2 vinete moi (le pipaiti si trebuie sa fie moi)
- 6 linguri ulei de masline (2 pentru legume si 4 pentru sosul de iaurt)
- sare si piper
- 400 ml iaurt grecesc sau iaurt simplu
- patrunjel verde tocat marunt (pentru sos)
- verdeturi aromatice uscate (oregano, cimbru, busuioc) pentru sos
- 4 catei de usturoi pentru sos
Mod simplu de pregatire a gratarului de legume:
- Feliem dovleceii sau zucchinii si vinetele. Feliile trebuie sa aiba cam 1-2 cm grosime.
- Feliile se ung putin cu ulei de masline, presaram sare si piper si le punem pe gratarul incins.
- Intoarcem feliile pe ambele parti pana cand obtinem dungi negre – maronii.
- Separat pisam usturoiul cu sare si il frecam cu ulei de masline. Adaugam iaurtul, patrunjelul verde si asta e tot. Obtinem sos de iaurt cu usturoi. Il decoram cu putin ulei de masline si verdeturi aromatice uscate.
- Feliile de legume se servesc cu sos de iaurt si mujdei. Sunt absolut geniale.
Da, este un gratar sanatos, hranitor, in stil mediteranean. Feliile de legume raman semi-crocante si super zemoase. Dovleceii, vinetele si zucchinii sunt legume super bogate in apa 🙂 Se pastreaza super suculente chiar si pe gratar.
Sper sa va placa gratarul meu de legume si sa nu uitati ca puteti folosi si rosii, ciuperci, ardei gras si multe alte legume care merg bine pe gratarul incins, inclusiv sparanghel 🙂
Va pup cu drag! Si va doresc multa sanatate si o greutate la care sa va simtiti minunat!